Rehek domácí a rehek zahradní: jaký je mezi nimi rozdíl?

V České republice žijí dva druhy rehků: rehek domácí a rehek zahradní. Jedná se o tažné ptáky, které u nás většinou potkáme pouze v létě. Na zimní období odlétají zimovat do tropických oblastí Afriky. Díky oteplování planety se v posledních letech občas stává, že se rehkové snaží u nás přezimovat a je tak velká šance, že je brzy budeme u nás moci pozorovat i v zimě.

Jaký je rozdíl mezi rehkem domácím a rehkem zahradním?

Oba druhy rehků jsou si podobné. Rozdíl je ve zbarvení. Samečci rehka zahradního mají černou hlavu, šedý hřbet a ocas a oranžové peří na bocích, bříšku a pod ocasem. Naopak u rehka domácího najdeme oranžovou barvu pouze pod ocasem, zatímco bříško je šedé až černé. Samičky obou druhů jsou méně výrazně zbarvené.

rozdíl mezi rehkem domácím a rehkem zahradním

Rozdíl mezi zbarvením rehka domácího a rehka zahradního

Rehek domácí (Phoenicurus ochruros)

Rehek domácí je malý pěvec z čeledi lejskovitých. Velikost jeho těla se pohybuje kolem 14 cm. Charakteristickým znakem tohoto ptáka je rezavočerveně zbarvená spodní část zadečku a ocasu. Bříško a zbytek těla jsou černé. Proto se tomuto ptákovi říká někdy také lidově kominíček.

rehek domácí

Rehek domácí

Rehek domácí se živí převážně hmyzem, pavouky a jinými podobnými bezobratlými živočichy. Během období hnízdění vyhledává také různá semena, bobule a jiné plody.

U nás hnízdí obvykle dvakrát do roka. Samice snáší 4–5 čistě bílých vajec. Hnízdo má miskovitý tvar a ptáci jej staví z různých částí rostlin. Vnitřní část je vystlána peřím nebo zvířecími chlupy. Velmi často bývá umístěno v různých budovách nebo stavbách, někdy i na dost frekventovaných místech. Oblíbené je hnízdění na trámech přímo pod střechou (tak hnízdil rehek také u nás). Mláďata jsou krmena oběma rodiči a opouštějí hnízdo asi po 14–16 dnech. Během hnízdní sezóny je často možné slyšet samečky zpívající na výše položených místech. Poblíž pouličních lamp ptáci někdy zpívají i v noci.

 

Původně šlo o typicky tažného ptáka, který na zimu migroval do Středomoří, Afriky, na Blízký východ a do jižní Asie. Ptáci odlétali v září a říjnu a vraceli se podle počasí od března do dubna.

Díky oteplování životního prostředí toto jejich chování v posledních letech mění. Stále častěji se setkáváme s tím, že se u nás ptáci snaží přezimovat. V 80. letech minulého století zimovalo v celé České republice ročně pět až deset jedinců. V posledních letech se jejich početnost zvyšuje. Přesné údaje ale chybí. Proto Česká společnost ornitologická (ČSO) vyhlásila rehka domácího ptákem roku 2024. Kampaň pták roku letos doplňuje doprovodná akce s cílem zmapovat přítomnost rehka domácího během zimy. Do akce se může zapojit úplně každý od 1. 12. 2023 do 29. 2. 2024. Více se dozvíte na stránkách České ornitologické společnosti v článku: Mapujte rehky.

Ale neměli bychom opomenout ani rehka zahradního, proto si pojďme říct také něco o něm.

Rehek zahradní (Phoenicurus phoenicurus)

Samečci rehka zahradního mají výrazné zbarvení – černou hlavu a šedohnědý hřbet, kontrastující s oranžovým peřím na bocích, bříšku a na ocase. Samičky jsou méně výrazně zbarvené, často jsou hnědé s nádechem so oranžova a světle oranžovým ocáskem.

rehek zahradní

Rehek zahradní, nahoře na menším obrázku si můžete v popředí prohlédnout také nenápadněji zbarvenou samičku

Na rozdíl od rehka domácího hnízdí v dutinách. Nejvíce mu vyhovují listnaté lesy. Velmi často se vyskytuje ve starých ovocných sadech, protože zde nachází mnoho dutin pro hnízdění. Jeho vajíčka jsou zářivě modrozelená. Samice jich někdy snese i 8. Mláďata krmí oba rodiče.

Živí se stejně jako rehek domácí hmyzem. Číhá na něj na vyvýšených místech a když nějaký hmyz spatří, bleskurychle jej uloví.  Umí lovit hmyz i za letu. Na zimu odlétá do Afriky. Samci se k nám na jaře vracejí o něco dříve než samice.

Měli jste to štěstí a zahlédli jste u nás rehka také v zimě?

Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová PhD.