Čím krmit divoké kachny a labutě na rybníku?

Krmení kachen a labutí na rybníku je pro mnoho lidí příjemnou aktivitou. Správné složení potravy významně ovlivňuje zdraví a pohodu těchto divokých ptáků. Správná strava může posílit jejich imunitní systém a přispět k celkovému zdraví populace kachen i jiných vodních ptáků. Pojďte se s námi podívat na to, čím můžete krmit divoké kachny a labutě na rybníku, abyste jim co nejvíce prospěli.

Čím krmit divoké kachny a labutě na rybníku?

Oblíbené pečivo většinou nebývá pro vodní ptáky tou nejvhodnější stravou. Lepší je se na krmení předem připravit, i když to znamená trochu úsilí navíc. Ale nebojte, vhodně krmení najdete ve většině domácností stejně snadno, jako staré pečivo.

Obilniny

Rozhodně neuděláte chybu, když ptákům nabídnete různé druhy obilí. Krmit můžete kukuřicí, pšenicí, žitem, ječmenem a ovsem. Mnoho druhů těchto obilovin koupíte v obchodech s krmivy. Obiloviny jsou skvělým zdrojem energie, a navíc obsahují mnoho prospěšných živin a také důležitou vlákninu.

Skvělé jsou také ovesné vločky, které máte většinou doma nebo je snadno koupíte v jakémkoli obchodě. I v tom nejmenším.

Zelenina a odřezky a slupky z ní

Doplnění stravy o zeleninu je pro vodní ptáky velmi prospěšné. Zelenina obohatí jejich jídelníček o tolik potřebné vitamíny. Můžete jim nabídnout na kousky nakrájený hlávkový salát, špenát nebo třeba mražený hrášek a kukuřici. Ty je však nutné před krmením dobře rozmrazit.

Pokud nechcete zeleninu kupovat můžete ptákům nabídnout odřezky a slupky ze zeleniny, ze které jste připravovali oběd. Ideální jsou např. slupky a odřezky z mrkve, petržele nebo okurky. Nehodí se pouze syrové slupky od brambor. Skvělé jsou také nakrájené listy z kedlubny, brokolice nebo z květáku. 

Krmení odřezky má dvě výhody: nakrmíte kachny a prospějete životnímu prostředí, protože místo, aby odřezky skončily v koši (nebo lépe na kompostu) poslouží ještě jednou.

Speciální plovoucí krmivo pro kachny a vodní ptáky

Pokud chcete můžete koupit speciální krmiva určená přímo pro kachny, která plují na vodě. Tato krmiva bývají vyrobená z kvalitních surovin a jsou navržena přesně tak, aby vyhovovala všem potřebám vodních ptáků. Chybu s nimi tedy rozhodně neuděláte.

čím krmit  kachny na rybníku: kukuřicí, hrachem, obilninami a zeleninou

Vhodně krmení pro kachny najdete ve většině domácností stejně snadno, jako staré pečivo.

Proč nekrmit kachny na rybníku pečivem a na co dalšího dát pozor?

Při krmení pečivem jde vždy o přiměřenost a o množství. Trocha pečiva ptákům určitě neuškodí. Zvlášť tam, kde nechodí ptáky krmit mnoho lidí. Ale jsou místa, kde jsou vodní ptáci pečivem opravdu překrmení. Je to stejné jako u lidí, všeho moc prostě škodí.

Pokud chcete kachnám opravdu přilepšit, omezte prosím krmení suchým pečivem. I když je to lákavé a velmi jednoduché, není pečivo pro krmení kachen a jiných vodních ptáků příliš vhodná volba. Bílé pečivo neobsahuje dostatečné množství živin a jde v podstatě o prázdné kalorie. Pečivo kachnám velmi chutná, takže se jím dokážou doslova přecpat. Potom již nemají hlad, a tak nehledají žádnou jinou další přirozenou potravu. Následkem toho jim pak mohou chybět vitamíny, minerály a další důležité prvky.

Zvlášť velký problém to může být u mláďat, která se pak nemusejí správně vyvíjet. Spekuluje se o tom, že jim vlivem jednostranné stravy nemusí správně narůst kosti a ony pak nebudou moci létat. Taková zvířata pak skončí v záchranné stanici nebo je ve volné přírodě uloví nějaký predátor, před kterým prostě nebudou moci uletět. Tento problém má dokonce již svůj název: nemoc andělských křídel.

O tom, zda je nemoc andělských křídel způsobena překrmováním pečivem se vedou mezi laiky vášnivé debaty. Mnoho z nich tvrdí, že jde o nepodloženou zprávu. Proto jsem se s tímto dotazem obrátila na veterinární lékařku MVDr. Gabrielu Tomanovou a dostala jsem tuto odpověď„Vodní ptáci se na mnoha místech učí od mala přijímat pečivo a často mají pocit, že nic jiného, než pečivo neexistuje. Pečivem se velmi rychle zasytí a více toho už pak nepozřou. Pečivo ale neobsahuje potřebné vitaminy a minerály, i s plným žaludkem tak ptáci trpí podvýživou. Nejde o žádné spekulace, mláďata mají díky jednostranné stravě nedostatek vitamínu D a také vápníku a často pak trpí křivicí. Pečivo je u zvířat problém vždycky. Je to snadný zdroj energie a velmi jim chutná, takže se jím doslova nacpou. U přežvýkavců stačí, že dostanou ten den víc pečiva a nedožerou se objemem: senem a trávou. Často pak brzy umírají na nadmutí. U vodních ptáků je to plíživé, projeví se to až později. Proto si to mnoho laiků na první pohled nespojí…“

 

Když vyrazíte krmit kachny na rybník, myslete také na to, že na většině místech nejste sami, koho to napadlo. Proto dbejte na rozumné množství krmiva. Překrmení může vést k obtížím s trávením a nesnězené krmivo může znečistit také vodu. Ve většině případů jsou kachny schopné najít si potravu i v zimě samy. Přikrmování by mělo spíše doplňovat jejich přirozenou stravu než ji nahrazovat.

TIP na závěr: zapojte děti do příprav krmení pro vodní ptáky. Je to skvělá aktivita, kterou si děti užijí a naučí se při ní také něco nového. Můžete zapojit i ty nejmladší: po přípravě oběda mohou dát slupky od zeleniny do krabičky a nachystat tak zdravou svačinku pro kačenky.  To zvládnou i ti nejmenší prckové a jejich radost pak bude o to větší.

Může také krmit různé drobné ptáky (např. sýkorky). A to i když nemáte zahradu a bydlíte třeba ve městě bez balkonu. Vyrobte si jednoduché krmítko z PET lahve. Je to velmi jednoduché a nepotřebujete k tomu téměř žádné nástroje.

Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová PhD.