Jak vyrobit krmítko z PET lahve

Krmení ptáků v pozdních podzimních a zimních měsících je jedním ze způsobů, jak můžeme přírodě trochu pomoci. Zároveň se naše děti učí o přírodu pečovat a mohou se při pozorování naučit také různé druhy ptáků a dozvědět se něco nového o jejich chování. Pokud je přizvete také k výrobě krmítka, bude je pozorování ptáků o to více bavit. Výroby krmítka z PET lahve je velmi jednoduchá.

krmítko_pro_ptáky_antiholubové

Pro krmení ptáků používáme většinou různé druhy krmítek. Pokud krmítko správně zavěsíme, ochráníme ptáky před dravci. Střecha krmítka navíc zajistí, aby do krmení nepršelo nebo nesněžilo (a nezkazilo se). Ve městě je navíc často problém s přemnoženými holuby, které není vhodné (a někdy ani dovolené) krmit. Ani tak se ale krmítka nemusíme vzdát, pouze jej musíme vyrobit tak, aby jej holubi nemohli navštěvovat. A právě takové je krmítko, které si můžete vyrobit podle našeho návodu.

Co budeme k výrobě krmítka z pet lahve potřebovat?

  • Čistou PET lahev od mléka (to se širokým hrdlem, vč. víčka)
  • Klacík nebo kousek dřevěné tyčky o délce asi 25 až 30cm (klacík, který najdeme v lese při procházce je ideální, sice budeme muset udělat o něco větší dírky v lahvi, ale ptákům se bude na klacík dobře sedat)
  • Drát nebo provázek na zavěšení
  • Šroubovák nebo špičaté nůžky pro dělání dírek
  • Svíčku nebo plynový hořák (pokud budeme používat nůžky, není to nutné)

Jak na jeho výrobu?

Do lahve postupně uděláme 3 dvojice dírek, vždy dvě dírky naproti sobě. Dírky se nejlépe dělají tak, že pořádně nahřejeme konec šroubováku nad plamenem a dírky propálíme (nezapomeňte u toho dobře větrat). Nejlepší je nahřívat jej těsně u vrcholu plamene, kde má plamen nejvyšší teplotu. Pokud se vám do propalování moc nechce nebo nemáte šroubovák, zvládnete dírky s trochou šikovnosti udělat i ostrými špičatými nůžkami.

Postupujeme následovně:

  1. Nejdříve uděláme dvě dírky těsně pod hrdlo, kterými provlečeme drát nebo provázek na zavěšení. Pokud použijeme na zavěšení drát a budeme dírky propalovat, můžeme opatrně nahřát přímo drát, dírky tak budou mít ideální velikost.
  2. Další dvě dírky uděláme těsně nad dnem lahve. Tyto otvory musí mít takovou velikost, abychom jimi mohli protáhnout klacík napříč z jedné strany lahve na druhou. Délka klacíku na každé straně by měla být okolo 10cm.
  3. Poslední pár dírek uděláme asi 4 až 5 cm nad bidýlkem. To budou otvory, kterými budou ptáci z krmítka vybírat zrní.
  4. A nyní už nám stačí naplnit krmítko semínky (nejlépe pouze černou slunečnicí, drobná semínka by nám zbytečně vypadávala) a zavěsit jej. Nasypávání semínek si můžeme usnadnit tím, že si vezmeme papír, stočíme jej do ruličky, vložíme do hrdla láhve a poté jej trochu rozevřeme do vějíře. Krmítko vždy po naplnění zajistíme víčkem, aby na krmení nepršelo.

 

Správné místo k zavěšení je takové, abychom na něj dobře viděli a zároveň, aby nebylo jednoduše přístupné pro dravce, zejména kočky, které drobné ptáky rády loví. Může se jednat např. o tenkou větev na stromě, okap (zde ale kvůli kočkám alespoň 1m pod okap) nebo třeba šňůra na prádlo na balkoně.

Pokud nemáte doma atlas ptáků a chcete se naučit poznávat různé druhy, které mohou vaše krmítko navštěvovat, podívejte se na naše karty a mějte informace neustále při sobě. Můžete je přibalit také do batůžku na výlet.

 

Toto krmítko je 100% odolné proti nájezdům holubů, kteří mohou vyzobat jiné druhy krmítek do pár minut (často zobou jako slepice a krmítko doslova vyluxují). Holubi jsou poměrně těžkopádní a nedokážou se na houpajícím se krmítku a tenkém bidýlku udržet. Navíc z krmítka nevypadává mnoho semínek, takže kolem něj snáze udržíme pořádat.

Víte, že každý rok se v lednu pořádá tzv. ptačí hodinka? Je to akce, při které se každý může připojit ke sčítání ptáků na našem území. Pokud vás to zaujalo, mrkněte se na odkaz, najdete pod ním všechny podrobnosti tak, abyste se mohli zúčastnit dalšího sčítání.

Pokud chodíte s krmit kačeny a labutě, podívejte se, jaké krmení je pro ně nejlepší: Čím krmit divoké kachny a labutě na rybníku?

A mimochodem, poznáte všechny druhy sýkorek, které žijí v ČR?

Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová PhD.