Jak rozpoznat larvy chroustů od larvy zlatohlávka?

Při práci na zahradě občas v půdě narazíme na bílé zavalité larvy. Nejčastěji je objevíme při přehazování kompostu nebo při rytí záhonů. Co si budeme povídat, larvy dokážou pěstitele pěkně překvapit. Nejspíš se vám hlavou začnou honit různé otázky: co je to za larvy? A škodí? Nakonec se pravděpodobně doberete k tomu, že jste narazili na larvy chroustů případě zlatohlávků. Zatímco larva zlatohlávka nám vůbec neškodí, larvy chroustů umí na zahradě udělat pěknou neplechu. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak poznat larvy chroustů od larev zlatohlávka.

Larvy chroustů a zlatohlávků se nazývají ponravy

Bílé larvy, které jste našli v půdě nebo v kompostu, se odborně jmenují ponravy. Jsou to larvy brouků z čeledi vrubounovití (Scarabaeidae), kam patří třeba chrousti, zlatohlávci, nosorožíci, ale taky známí egyptští posvátní skarabeové.

Mají 3 páry nohou, které bývají poměrně krátké, a navíc rostou jen na hrudi. Je to proto, že larvy těchto druhů brouků se nepotřebují pohybovat po povrchu, ale musí umět vyhrabat chodbičku v půdě, kde žijí. Když je vytáhnete ven, svinou se do tvaru písmene C. Po chvilce se však začnou opět pohybovat a pokusí se zahrabat zpátky pod zem.  

Bílé článkované tělo larev je pokryto krátkými štětinkami. Jejich hlava je hnědá nebo rezavá a je tzv. sklerotizovaná. To znamená, že je vyztužená sklerotinem, tvrdou látkou, která zajistí, aby se hlava nepoškodila se při pohybu pod povrchem půdy. Larvy chroustů i zlatohlávků dorůstají délky okolo 5 cm a jak rostou postupně třikrát svléknou svou kůži.

Vývoj larev trvá minimálně 1 rok. Ponravy jsou zpočátku malé, takže jsou poměrně nenápadné. To, zda jde o larvy chroustů nebo zlatohlávků je možné poznat až při velikosti larev okolo 2-3 cm. S trochou cviku je od sebe rozezná i laik. Pojďme se podívat, jak na to.

Jak vypadá larva zlatohlávka?

Dospělého brouka zlatohlávka si jen velmi těžko spletete s jiným druhem brouka. Zlatohlávek zlatý je velký okolo 3,5 cm a má nádherně zelené zbarvení s kovovými zlatými odlesky. Často ho můžete vidět během letních měsíců na stromech nebo květinách, kde si pochutnává na pylu. Při letu lehce bzučí.

V letních měsících naklade samička vajíčka někam do půdy, třeba do kompostu, kde se larvy vylíhnou a přezimují. Jsou poměrně zavalité, mají hodně krátké nohy i tykadla. Když je vyhrabete, vždycky se stočí do písmene C s hlavou a zadečkem těsně u sebe. Zapamatujte si následující poučku: larvy zlatohlávka mají nohy tak krátké, že by nedokázaly obejmout svůj zadeček.

larva-zlatohlavka

Larva zlatohlávka

Jsou neškodné, živí se hlavně rozkládajícím se rostlinným materiálem, takže kompost je pro ně přesně to pravé místo.

Pokud objevíte larvu zlatohlávka, nemusíte se bát žádných škod. Stačí počkat, až se na jaře zakuklí a následně jako dospělí brouci vaši zahradu opustí.

Jak poznat larvy chroustů?

Přítomnost dospělých chroustů na zahradě zjistíte nejčastěji večer, protože v tu dobu aktivně létají a při letu hodně hlasitě bzučí. Chroust je brouk velký asi 3 cm, s tmavě hnědými krovkami a výraznými tykadly. Živí se rostlinami. Dospělí brouci rádi okusují listy a larvy zase kořeny rostlin, které tím dokáží zcela zahubit. Nepohrdnou ani kořeny rostlin, které na zahradě záměrně pěstujeme, a tak škodí i zelenině.

Larvy chroustů nejsou tak zavalité, jako larvy zlatohlávků, mají mnohem delší končetiny i tykadla a lehce placatější hlavu. K jejich rozeznání vám pomůže následující poučka: končetiny larev chrousta jsou tak dlouhé, že by skoro mohly obejmout svůj zadeček. Zadeček larev chroustů je narozdíl od zadečku larev zlatohlávků o něco špičatější. Rozdíl je i v chování při vyhrabání, larva chrousta se sice stočí, ale její tvar připomíná spíš otevřené písmeno C a mezi hlavou a zadečkem vždycky zůstává mezera.

larvy-chroustu

Larva chrousta

Jakmile tyto larvy najdete, snažte se jich zbavit, stejně tak jako dospělých jedinců. Dřív se ponravy sbíraly ručně a házely slepicím, ale to už dnes často nemůžeme použít. Zároveň je dobré se na zahradě vyhnout zbytečné chemii. Můžete ale využít parazitické hlístice rodu Heterorhabditis bacteriophora, které larvy chroustů napadají, a ty pak uhynou.

rozdil-mezi-larvou-chrousta-a-zlatohlavka

Rozdíl mezi larvou chrousta a zlatohlávka

Co říct na závěr? Larvy v kompostu patří nejčastěji zlatohlávkům a nijak nám na zahradě neškodí. Naopak larvy chroustů najdeme spíš v záhonu. Ale i tak se při přehrabávání kompostu raději ujistěte, s kým máte tu čest... Stačí si vzpomenout na poučku s délkou nohou.

Pokud se budete chtít dozvědět více o životu půdních živočichů, doporučuji využít zábavné pracovní listy s výukovými texty, které máme v nabídce ve formátu PDF: Půda, místo, kde to žije. 

Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová PhD. a Mgr. Markéta Mrkvová PhD.