9 jednoduchých tipů na skutečně udržitelné a ekologicky šetrné Vánoce

Všichni chceme mít krásné Vánoce. Chytáme je celé týdny, uklízíme, zdobíme své domovy a sháníme dárky. Když se v tom shonu na chvilku zastavíme a zhluboka se nadechneme, můžeme ten shon kolem nás vidět úplně jinak. A najednou nám dojde, že nejdůležitější na Vánocích je čas, který trávíme společně s těmi nejbližšími. Snažíme se, aby se všichni cítili dobře a jsme štědří i k těm, kteří neměli tolik štěstí jako my. Myšlenky na přírodu kolem nás jdou většinou trochu stranou. Napadlo Vás někdy, že můžete být štědří i k životnímu prostředí? Není to tak složité, jen občas musíme maličko změnit naše návyky. Pokud to chcete zkusit, podívejte se na 9 užitečných tipů, jak se chovat k našemu prostředí ohleduplně i o Vánocích:

1. Začněte udržitelně již před Vánoci a k uklízení použijte ekologické čistící prostředky místo těch chemických. K úklidu můžeme využít také mnoho ingrediencí, které máme doma. Např. jedlou sodu a ocet používaly k úklidu již naše babičky. Ušetříte tím nejen přírodu, ale ochráníte vaše zdraví a ještě ušetříte. Pokud do octa na pár dnů naložíte citronové slupky, které Vám zbydou po vymačkání šťávy, získáte opravdu silného pomocníka.

2. Patříte k lidem, kteří před Vánoci dělají velký úklid ve skříni? Věci, které nepotřebujete, můžete někomu darovat. Pokud vezmete předvánoční úklid opravdu od podlahy, nevyhazujte věci, které už nepotřebujete a zbytečně Vám jen zavazí. Zkuste je prodat za pár korun nebo je někomu darovat za odvoz.

3. Dobře si rozmyslete nákup nových Vánoční ozdob a dekorací – vytáhněte raději ty po babičce nebo si nové ozdoby vyrobte z přírodních nebo recyklovaných materiálů. Všimli jste si jakou parádu udělají třeba šípky nebo různé sušené plody na adventním věnci? Dekorace můžete dozdobit třeba sušenou kůrou z citrusů, ze které jste před sušením nejdříve vykrájeli motivy hvězdiček apod.

stare_ozdoby_priroda_do_kapsy

4. Zabalte dárky ekologicky – kdyby u nás každý dostal jen dva dárky, tak je to dohromady 20 milionů obalů za jediný večer, a to už je pořádná hromada! Přitom můžeme využít např. opakovaně použitelné dárkové tašky (my jich máme doma plný šuplík a postupně je posíláme dál). Pokud nechcete používat dárkové tašky, vyberte alespoň recyklovatelný dárkový papír (papírový, ne ten z plastu). Přírodní papír převázaný jutovým provázkem a doplněný třeba zelenou větvičkou mohou dohromady vypadat opravdu kouzelně.

eko_dárek_balení_priroda_do_kapsy

5. Uberte na množství dárků a raději vybírejte kvalitní dárky, které dlouho vydrží. Navíc nemusíte vždy darovat věci, ale můžete vybrat různé zážitky. Dárky můžete také vyrobit. Vlastnoručně vyrobený dárek někdy potěší víc než ten koupený. Můžete vyrobit například bylinkovou sůl, fotoalbum nebo třeba sirup či marmeládu.

6. Na Vánoce se často stoly prohýbají pod velkým množstvím jídla. Bohužel mnoho jídla se nesní a později se musí vyhodit. Přírodě tak pomůžete i tím, že nebudete plýtvat jídlem. Nepřehánějte to ani s množstvím napečeného cukroví, aby Vám jej po Vánocích příliš mnoho nezbylo. Až budete nakupovat, udělejte si seznam všeho, co potřebujete, nakoupíte tak mnohem méně věcí (a spokojenější pak bude i vaše peněženka).

7. Víte, jak máte naložit s olejem ze smažení štědrovečerní večeře? Olej ze smažení je o Vánocích velkým problémem pro čistírny odpadních vod, proto určitě nepatří do kuchyňského odpadu ani do záchodu.

Jen v brněnské čističce odpadů musí každý rok během vánočních svátků odstranit z vody přes 1 tunu tuku. Jednu tunu každý sváteční den! Navíc tuk ze smažení ucpává potrubí a někdy i celé kanály. Pokud se olej v trubkách nebo v kanále neusadí, určitě neudělá radost obsluze čistírny odpadních vod ve vaší obci. V čistírně z něj vznikají velké hroudy, které komplikují čištění vody a čističky ucpávají. Ty se pak velmi nesnadno čistí. Co tedy s olejem udělat?

Nejlepší, co můžete s olejem po smažení udělat je po vychladnutí jej slít do plastové lahve a vhodit jej do speciální popelnice určené ke sběru použitého oleje. Pokud takovou popelnici ve vašem okolí nemáte, můžete olej odevzdat ve sběrném dvoře. A pokud máte sběrný dvůr daleko, vhoďte láhev s olejem do popelnice se směsným odpadem, i když to není ideální, pořád je to lepší než olej vylít do dřezu nebo spláchnout do záchodu…

8. Když budete přemýšlet o ekologičtějších Vánocích, určitě Vás napadne, který stromek je ekologičtější. Ten živý nebo ten umělý, který můžete používat stále dokola? Odpověď není úplně jednoduchá. Navíc se lidé dělí na dva tábory, někteří nedají dopustit na umělé Vánoční stromky a jiní by se ani za nic nevzdali toho živého. Obojí má svá pro i proti.

U nás doma milujeme živé vánoční stromky. Máme rádi, jak krásně voní a líbí se nám, že živý stromeček vnese do našeho domova kousek přírody. Nikdy bychom ale nekoupili stromek, který by k nám cestoval přes půlku Evropy. Takový stromek by doma ani moc dlouho nevydržel. Pokud také milujete živé stromky, zkuste si najít plantáž někde ve vašem okolí a kupte si stromeček tam. Stromeček vám pak bude doma méně opadávat, při prodeji přímo na plantáži bývá levnější, a ještě ušetříte velké množství pohonných hmot, ve srovnání s tím, kdyby k Vám stromek cestovat až např. z Dánska.

Na mnoha plantážích si v dnešní době můžete svůj stromeček dokonce vybrat a sami uříznout, což děti určitě nadchne. Alespoň u nás to tak je. Každý rok je to u nás taková malá sváteční událost a užijeme si spoustu legrace při hledání právě toho našeho stromku… A co teprve, když doma zjistíme, že musíme trochu uříznout špičku, jinak se nám stromek domů nevejde, to se mohou děti vážně potrhat smíchy.  

A pokud jste milovníky umělých stromečků, tak můžete zajásat, protože opakované používání věci je pro přírodu ideální. A má to ještě jeden bonus, ušetřený čas při každoročním shánění stromečku a můžete jej využít jinak…

zivy_umely_priroda_do_kapsy

9. Pokud patříte do skupiny lidí, která se o Vánocích snaží přilepšit i zvířátkům v lese, pak je to skvělé. Je ale třeba dodržovat pár pravidel, abychom zvířatům spíše neuškodili. Pokud budete chtít ozdobit v lese stromeček pro zvířátka ovocem a zeleninou, nepoužívejte žádné nitě, mohly by zvířatům způsobit po spolknutí problémy. Raději kousky ovoce a zeleniny napíchejte na větvičky nebo položte na pařez. Pokud budete chtít, můžete zvířatům přinést něco dobrého na zub také do krmelce. Udělá jim radost třeba jablíčko, mrkev nebo třeba hrst zrní. Na pečivo raději zapomeňte, a to i na to sušené, brzy navlhne a pak zplesniví. Plesnivé pečivo sice zvěři chutná, protože je sladké, ale může jí způsobovat vážné zažívací potíže, které mohou často končit také smrtí. Do krmelce určitě nepatří ani cukroví a jiné podobné lidské pochoutky. 

A ještě přidám jeden tip navíc. Některé dárky potěší nejvíce, když jsou s láskou vyrobené. Platí to například pro ty, které vyrobí děti pros vé prarodiče. I takové dárky můžeme vyrobit tak, abychom co nejméně zatížili naši planetu. Pěknou inspiraci najdete v článku Heleny\ Štvánové: Tvoření dárků s dětmi a pro děti.

Máte nějaké další tipy, jak se během Vánoc chovat udržitelněji? Pomozte nám inspirovat ostatní.