Lodyha, stvol, stéblo: víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

Stonek je důležitým rostlinným orgánem, který poskytuje oporu celé rostlině.  Jeho pevná stavba umožňuje rostlině růst směrem vzhůru a udržuje ji ve vzpřímené poloze. Stonek často nese listy, květy a plody. Stonky rozlišujeme na dužnaté a dřevnaté. V tomto článku se budeme věnovat právě různým druhům dužnatých lodyh.

Typy dužnatého stonku: lodyha, stvol, stéblo a lodyžka

Rozlišujeme tři základní typy dužnatých stonků: lodyhu, stvol a stéblo. Někdy se uvádí také čtvrtý typ: lodyžka. Lodyžka je typ stonku, který najdeme u mechorostů. Jedná se o pojmy, které se často zaměňují nebo se nesprávně považují za synonyma. Pravdou ale je, že každý z těchto typů stonku vypadá trochu jinak.

lodyha-stvol-steblo

Typy dužnatého stonku: lodyha, stvol, stéblo

Pojďme se na ně nyní podívat trochu podrobněji na každý z těchto typů. Uvedeme si také příklady, u kterých rostlin daný typ stonku najdeme.

Co je to lodyha? Dužnatý stonek, který nese listy

Lodyha je nejběžnějším typem stonku. Vždy nese listy a přetrvává jen jedno vegetační období.

Lodyhu má velké množství rostlin např. kopřiva, heřmánek nebo třeba vlčí mák. Zajímavou rostlinou, která má lodyhu, je přeslička rolní. Jarní lodyha přesličky rolní je nezelená. Na jejím vrcholu najdeme výtrusnicový klas. Letní lodyha je zelená a nese úzké čárkovité listy.

preslicka- rolni-jarni-letni-lodyha

Jarní a letní lodyha přesličky. Ta jarní je nezelená a nese výtrusnicový klas, zatímco ta letní je zelená a nese úzké čárkovité listy.

Dužnatý stonek bez listů se nazývá stvol

Stvol je dužnatý stonek, který nenese vůbec žádné listy, není větvený a je ukončený květem. Hlavním úkolem stvolu je vynést květy do větší výšky. Květ je tak lépe vidět a opylovači jej snadněji najdou. Výhodné je to také pro šíření semen, která dopadnou dále od rostliny, když padají z větší výšky.

Stvol má např. pampeliška, jitrocel nebo třeba sedmikráska.

stvol-pampeliska

Stvol pampelišky. Jeho hlavním úkolem je vynést květ co nejvýše, aby byl viditelný již z dálky. Po opylení květů se na stvolu vyvíjejí také semena. Až dozrají, dostanou se z výšky mnohem dále, než kdyby dozrála u země.

Stéblo je typ dužnatého stonku u trav

Stéblo je dutý nebo plný stonek s kolénky. Stéblo mají všechny druhy travin, tedy i obiloviny.

steblo-trav

Stéblo je ve většině případů dutý stonek s kolénky. Stéblo je typickým typem stonku, který najdeme u trav.

Lodyžka je nepravý rostlinný orgán u řas a mechorostů

Lodyžka je u mechorostů něco jako stonek u rostlin. U těla řas a mechorostů jednotlivé orgány nerozlišujeme. Na rozdíl od stonku nemá lodyžka vodivé orgány, protože mechorosty a řasy přijímají vodu celým povrchem těla.

Proč je stonek pro rostliny důležitý?

Každý rostlinný orgán má několik důležitých funkcí. Jinak tomu není ani u stonku.

Stonek vede živiny a vodu

Hlavní funkcí stonku je transportovat vodu, minerály a živiny z kořenů do listů i mezi ostatními částmi rostliny. Kořeny dodávají rostlině vodu a minerály, zatímco většina živin vzniká díky fotosyntéze v listech.

Stonek nese listy a květy

Stonek poskytuje oporu pro listy, květy i plody. Tím umožňuje všem rostlinným orgánům, aby co nejlépe plnily svoji funkci. Listy musí být na rostlině uspořádány tak, aby si navzájem nestínily, aby mohla naplno probíhat fotosyntéza. Květy musí být nápadné, aby je mohly opylovači snadno najít.

Stonek umožňuje rostlinám růst

Ve stonku najdeme dělivá pletiva, která jsou zodpovědná za růst rostliny. Ta jsou umístěna ne vzrostném vrcholu a také v pupenech.

Stonky ale mohou mít také jiné důležité funkce. Ze stonku vznikají např. úponky, díky kterým se může rostlina pnout po okolní vegetaci. U kaktusů zase stonek zdužnatěl a je důležitý při uchovávání vody v horkých oblastech, kde kaktusy rostou.

Většina dužnatých stonků je zelená tzn. že obsahují chlorofyl, který umožňuje absorbovat sluneční energii a přeměnit ji na chemickou energii. Zelený stonek tak může produkovat živiny potřebné pro růst a vývoj celé rostliny.

Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová PhD.