Jak se hraje Černý Petr?

Černý Petr je tradiční karetní hra, která obohatí váš čas trávený s rodinou nebo s přáteli. Už dávno neplatí, že jde o hru, která je určena pouze dětem. Díky jednoduchým pravidlům a často i překvapivým zvratům je Černý Petr oblíbenou hrou pro lidi všech věkových kategorií. Pokud jste nikdy Černého Petra nehráli nebo si chcete pravidla jen osvěžit jste na správném místě. V článku najdete návod na to, jak se hraje Černý Petr a také si řekneme něco o hře samotné. A na konci článku se můžete také inspirovat několika strategickými radami, které vám pomohou hrát co nejlépe.

Černý Petr: hra, která je vhodná nejen pro nejmenší děti

Černý Petr je klasická karetní hra pro nejméně 2 hráče.  Cílem hry je zbavit se všech svých karet tím, že se zbavíte párových karet. Hráč, který zůstane s poslední nepárovou kartou, prohrává a je označen jako "Černý Petr".

Ke hře potřebujete balíček karet s dvojicemi karet, které k sobě patří a jednou lichou kartou, která se od ostatních karet liší. Tato karta se jmenuje "Černý Petr". Můžete hrát s klasickými kartami nebo zakoupit karty ve stylu Černého Petra s různými tématy. Můžete se tak jednoduše naučit něco nového, aniž byste si toho vůbec všimli. U nás seženete např. tato témata:

Černý Petr: pravidla hry

Černý Petr má opravdu jednoduchá pravidla. Hra má několik fází. Tou první je příprava hry.

Příprava hry

Nejdříve je potřeba balíček karet co nejlépe promíchat a karty pravidelně rozdat mezi všechny hráče.

Po rozdání karet si hráči karty poskládají do vějíře a pokud mají v ruce páry karet, které k sobě patří, vyloží tyto karty v párech na stůl. Jakmile všichni hráči spárované karty vyloží, začíná samotná hra.

průběh Samotné hry

Většinou začíná hráč nalevo od hráče, který rozdával. Pokud chceme, můžeme prvního hráče určit i jiným způsobem. Začínat může např. nejmladší hráč apod.

První hráč si vytáhne jednu kartu z vějíře hráče napravo, aniž by viděl, o jakou kartu se jedná. Vybranou kartu založí mezi své karty, které má v ruce. Pokud se mu sejdou dvě karty, které k sobě patří, vyloží je ihned před sebe na stůl. Dále hra pokračuje ve směru hodinových ručiček.

Cíl hry

Cílem hry je zbavit se všech svých karet a nemít v ruce kartu s „Černým Petrem“.  Výhercem se stává ten hráč, který se jako první zbaví všech karet. Tím hra nekončí, ale pokračuje až do té doby, než ve hře zůstane pouze hráč s kartou „Černého Petra“.

jak-se-hraje-cerny-petr

Od té doby, co máme doma karetní hru Domácí zvířata a jejich mláďata na motivy Černého Petra, tak ji s dětmi hrajeme pořád dokola. Tušíte, kdo tuhle partii vyhraje, když držím tuto (poslední) kartu?

Jak se hraje Černý Petr? Strategické tipy nejen pro začátečníky

Pozorně sledujte všechny hráče u stolu a přemýšlejte o hře. Uvedu příklad: pokud hrajete ve třech a hráč před vámi si vytáhne kartu, a přitom nevyloží žádný pár, zapamatujte si, kam kartu založil. Jakmile budete na řadě, můžete si tuto kartu vzít. Pravděpodobně tak vytvoříte pár, protože ani jednomu z hráčů se tato karta nehodila a všechny karty jsou rozdány. Ale pozor, může se také jednat o Černého Petra. V klidu můžete být pouze tehdy, pokud jej máte vy sami.

Sledujte také reakce ostatních hráčů: pokud se hráči smějí nebo najednou nervózní, může to znamenat, že si právě vytáhli kartu s Černým Petrem. Ale pozor, mohou vás chtít také oblafnout.

Snažte se vždy co nejdříve zbavit karty s "Černým Petrem". Můžete si třeba všimnout, že hráč, který od vás bere kartu, si často vybírá karty z určitého místa. Pokud to tak je, tak to určitě využijte a kartu "Černého Petra" mu tam jednoduše podstrčte. A pak se dívejte na jeho reakci. Pokud nějakou vypozorujete, můžete toho využít v další hře…

Závěrem

Hraní Černého Petra je skvělým způsobem, jak zábavným způsobem trávit čas s rodinou a přáteli. Díky jednoduchým pravidlům a zábavnému průběhu hry jde o ideální volbu pro všechny věkové kategorie. Navíc jde o poměrně skladnou hru, která se vejde i do toho nejmenšího zavazadla. Může vám tak zpříjemnit čas při cestování nebo třeba kdekoli, kde musíte čekat. Třeba do čekárny k lékaři… Se speciálními balíčky karet se také můžete naučit něco nového. Vyzkoušejte některé z našich témat Černého Petra!

Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová PhD.