Bouřka: kytka jménem rozrazil rezekvítek

Bouřka je lidový název pro kytku jménem rozrazil rezekvítek. Jde o rostlinu, která běžně roste v našem nejbližším okolí, ale která je poměrně nenápadná, protože má malý vzrůst a drobné květy.  Pojďte se společně s námi seznámit s touto zajímavou rostlinou.

Proč se rozrazil rezekvítek nazývá bouřka?

Rozrazil rezekvítek znaly velmi dobře již naše babičky. Říkali jí ale jednoduše: bouřka nebo méně často také hromničník nebo pršavka. Věřily totiž, že bouřka je kytka, která dokáže po utržení přivolat hromy a blesky. Těžko říct, na čem se tato pověra zakládala. Nepodařilo se mi k tomu dohledat žádné další informace. Jisté však je, že lidový název bouřka, této kytce zůstal až do dnešních dnů a je stále hojně používán. V některých oblastech se jako bouřka nazývají i jiné druhy rozrazilů např. rozrazil perský nebo rozrazil lesklý (jak je poznat zjistíte dál v článku).

Dnes už bereme bouřku pouze jako téměř všudypřítomný „plevel“, který je bez užitku. Naši předkové ji ale využívaly jako léčivku na různé neduhy.

bourka-kytka-rozrazil-rezekvitek-prsavka

Rozrazil rezekvítek je rostlina, která roste typicky v trávnících a na loukách. Mezi lidmi je známá spíše pod lidovým názvem bouřka. Podobné malované obrázky rostlin jsou použity v kartách Rostliny okolí lidských sídel

Jaké má rozrazil rezekvítek léčivé účinky?

Rozrazil rezekvítek, alias bouřku používaly jako léčivku již naše babičky. Věřily, že rezekvítek dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi, čistí krev, dokáže zmírnit astma nebo že dokáže podpořit naše zažívání. Také se používal při zánětech močového ústrojí apod.

Rozrazil rezekvítek je jedna z mnoha divokých rostlin, která se dá jíst. Jedlé jsou také jeho květy. Můžete jimi nádherně ozdobit různé druhy moučníků. Ale je nutné počítat s tím, že poměrně rychle vadnou.

Se kterými rostlinami mohu rozrazil zaměnit?

Rozrazil rezekvítek je jen jedním z mnoha druhů rozrazilů, které u nás rostou. Je z nich však zdaleka nejhojnější.

Hojné jsou u nás také rozrazil perský a rozrazil lesklý. Oba druhy jsou běžným plevelem v trávních, v zahradách i na polích. Na rozdíl od rozrazilu rezekvítku mají ale plazivou lodyhu a jejich kvítky rostou jednotlivě nikoli v hroznovitém květenství. Jinak jsou si oba zmíněné druhy velmi podobné (odlišují se pomocí délky plodních stopek a znaků na tobolce).

rozrazil perský bouřka kytka

Rozrazil perský je hojně rozšířeným plazivým plevelem, na rozdíl od bouřky je to kytka, jejíž květy vyrůstají jednotlivě (nejsou uspořádány v žádném květenství)

V lese, na suchých loukách a na mezích můžeme často narazit také na rozrazil lékařský. Od rozrazilu rezekvítku jej snadno rozeznáme pomocí světle modrofialových květů a listů, které jsou chlupaté a jsou na okrajích jen jemně vroubkované. Navíc mají spíše oválný tvar (tvar listů rezekvítku je spíše vejčitý).

rozdíl mezi rozrazilem lékařským a rozrazilem rezekvítkem alias bouřkou

Rozrazil lékařský rozeznáme od rozrazilu rezekvítku poměrně snadno, jakmile si to jednou „nakoukáte“ vždycky už budete vědět. Ve většině případů nejsou květy rozrazilu lékařského tak světlé, jako na obrázku

Někomu se může plést rozrazil také s pomněnkou. Zde je ale pomoc snadná: spočítejte jejich okvětní lístky (to jsou ty modré v květu). Pokud jich napočítáte pět, jde o pomněnku, pokud napočítáte jen čtyři, jde o rozrazil. Každopádně květy pomněnky jsou také jedlé, takže pokud byste rostliny zaměnili, při sběru jedlých květů, tak to vadit nebude.

Pár faktů o rozrazilu

Původně se tomuto druhu rozrazilu říkalo bezekvítek, protože jeho okvětní listy velmi snadno opadávají.

Jeho květy jsou tmavě modré a mají na sobě mnoho tmavých žilek. Skládají se ze čtyř okvětních lístků. Květy jsou uspořádány v hroznovitém květenství. Rozrazil rezekvítek začíná kvést už v dubnu a kvete až do srpna. Listy jsou tmavě zelené, jsou protistojné, mají vejčitý tvar a zubaté okraje.

Dříve byl rozrazil řazen do čeledi krtičníkovitých (Scrophulariaceae), to už ale neplatí a nyní je řazen do čeledi jitrocelovitých (Plantaginaceae). Do stejné čeledi patří např. jitrocel nebo třeba náprstník.

Rozrazil rezekvítek můžeme najít na loukách a na pastvinách, ve světlých lesích i jako plevel v trávnících např. v parcích. Má rád spíše vlhčí půdu. U nás je velmi hojný od nejnižších poloh až po ty nejvyšší.

Pod jakým lidovým názvem znáte rozrazil vy? Pokud jste jej nenašli v článku, napište nám…

Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová PhD.