Neházejte všechny bakterie do jednoho pytle

V poslední době jsme se naučili mnoho nového o mikroskopických organismech žijích v našem okolí, zejména o koronaviru. Kolem nás je ale mnohem více mikroskopických organismů, než bychom si dokázali představit. Nejedná se pouze o viry, ale také o jiné podobné organismy například bakterie. Učíme se jak se, jak se jim bránit, ale jak už to tak bývá, nic není jen černobílé. Věděli jste, že existují bakterie, které jsou pro nás život velmi důležité?

Bakterie jsou malé organismy. Žijí ve vzduchu, v půdě, na povrchu různých materiálů, na potravinách, na naší kůži i uvnitř našeho těla. Jsou tak malé, že je okem nikdy nezahlédneme a pozorovat je můžeme jen mikroskopem nebo zprostředkovaně na obrázcích. Víte, že bakterie nejsou všechny stejné? Některé jsou kulaté, jiné mají tvar tyčinek. Některé z nich jsou prospěšné a jiné mohou být velmi nebezpečné.  

Naučte děti, které bakterie jsou hodné a pro život potřebné

Lidské tělo potřebuje mnoho bakterií, aby bylo zdravé. Prospěšné bakterie nejčastěji sídlí ve střevech, kde pomáhají trávit potravu, vstřebávat živiny a vyrábět mnoho různých vitamínů (zejména pak vitamíny B6, B12). Navíc pomáhají udržovat imunitní systém v dobrém stavu, protože bojují se záškodníky v podobě virů nebo jiných druhů bakterií. Velmi důležitý úkol mají bakterie také v přírodě, kde napomáhají například při rozkladu odumřelých organismů.

Když zlo zvítězí aneb narušení rovnováhy v těle

Každý živý organismus má svoji vlastní kolekci mikroorganismů, tzv. mikrobiom. Jeho součástí jsou organismy prospěšné i škodlivé. Pokud v těle zvítězí škodlivé bakterie nad těmi prospěšnými, dostaví se nemoc. Převaha špatných bakterií pak může způsobit třeba zánět v podobě angíny nebo jiné nemoci, jako je třeba salmonelóza a dokonce i mor.

Antibiotika a probiotika, víte, co to znamená?

Naštěstí máme pro boj s těmito nemocemi silného pomocníka, kterým jsou látky jménem antibiotika. Antibiotika jsou látky, které nám předepíše lékař. Můžeme je použít pouze proti bakteriálním infekcím, nikdy neléčí infekce virové, protože viry vypadají i fungují jinak než bakterie. Bohužel někdy je lidé proti virovým infekcím používají. A zde je skryto největší nebezpečí. Pokud se antibiotika používají častěji než je nutné a mají některé nebezpečné druhy bakterií více příležitostí jak se „naučit“ jak se proti těmto lékům ubránit. Tím vzniká odolnost bakterií na některé léky a může se stát, že v budoucnosti nám už tento pomocník nepomůže a budeme muset hledat jiné způsoby léčby. Tedy čím méně budeme antibiotika používat, tím lépe, protože čím více příležitostí k učení bakterie získají, tím lépe a rychleji se naučí bránit.

Antibiotika navíc zničí všechny bakterie, tedy i ty dobré a prospěšné. V tomto případě nám mohou pomoci probiotika. To jsou kultury organismů obsahující přátelské bakterie. Obsahují různé druhy bakterií, které pomáhají tělu nastolit rovnováhu. Takovým probiotikem může být i naše přirozená strava, mnoho přátelských bakterií najdeme např. v jogurtech, kysaném zelí nebo jiných zakysaných výrobcích. Pro nastolení rovnováhy při užívání antibiotik si můžeme pomoci také kapslemi s probiotiky z lékárny.

bakterie_pracovní_list_zdarma

Využijte náš pracovní list a naučte se něco nového. 

Ochutnávku pracovního listu si můžete stáhnout zdarma. Ochutnávka je vhodná i pro děti ve věku okolo 3 let, pouze jim musíte vše vysvětlit. Kompletní pracovní list s úvodním textem a mnoha dalšími aktivitami + další zajímavé materiály s podobnými tématy můžete najít k zakoupení v naší nabídce.