Sněhové vločky jsou jedinečné, pojďte je s dětmi prozkoumat

Se zimním obdobím přichází sníh. Často jej vnímáme jako celek, ale málokdy se zamýšlíme nad tím, kde se vlastně bere. Každý ví, že aby mohlo sněžit musí být chladno. Věděli jste ale, že pro vznik sněhových vloček je důležitý prach?

využijte zimu a Objevujte s dětmi kouzlo sněhových vloček

Pojďte s dětmi objevovat kouzlo sněhových vloček! Ukažte jim, že sníh není jen studená bílá hmota ležící na zemi, která je dobrá jenom k bobování a koulování. Vypravte se ven s lupou a najděte strom, na kterém leží čerstvý sníh. Pak jim ukažte, že když lupu přiblíží, mohou pozorovat krásu sněhových vloček, jak by ji pouhým okem nespatřily.

Jak vzniká sněhová vločka?

Pro vznik vloček jsou velmi důležité malé částečky prachu a pylu nacházející se v mracích. Bez nich by nemohly vzniknout. Ve chvíli, kdy se na těchto částečkách vysráží pára, začne v mrazivém počasí namrzat a vytvoří se ledový krystalek. Má tvar šestihranné destičky. K základnímu krystalku postupně přimrzá další pára a krystalek roste. Díky tomu vznikají sněhové vločky, které mají každá svůj naprosto jedinečný tvar. Ani jedna není stejná, podobně jako třeba otisky našich prstů.

Co ovlivňuje tvar vločky?

Aby mohla vločka vzniknout v celé své kráse, je potřeba teplota pod bodem mrazu. Některé vločky mohou mít tvar malých kuliček, jiné mohou být špičaté nebo vypadat jako malé válečky. To záleží na tom, jaká je teplota v mracích. Nejkrásnější vločky, které nás okouzlují tvarem hvězdičky, vznikají při teplotách -10 °C až -15 °C. Pokud vidíte lupou vločky hodně špičaté, vznikaly při ještě větších teplotách – kolem -20 °C a více. Velikost vloček záleží na tom, kolik páry se promění na ledové krystalky. Běžné vločky mají kolem 1 až 1,5 cm. Dorůstat mohou ale až na 5 cm. Takové obrovské vločky se lidově nazývají „sedláci“. 

sněhová_vločka

Jak se sněhová vločka dostane na zem?

Když jsou vločky dostatečně těžké, začnou z mraku vypadávat na zem. Aby dopadly na zem ve tvaru vloček, potřebují při svém letu teplotu stále pod bodem mrazu. Kdyby byla teplota vyšší, během své cesty roztají a dopadnou na zem jako kapky deště, nebo napůl roztáté jako tzv. déšť se sněhem. Ty svou krásu ztratí a po styku se zemí či jiným povrchem roztají a změní se ve vodu.

Když na zemi leží sníh, je to ideální příležitost najít ve sněhu stopy a vyčíst z nich zajímavé informace o životě zvířat nebo si zkusit nějaké zvíře vystopovat. Podívejte se na článek o stopování a vyrazte ven s naším povedeným pracovním listem.

Náš tip:  Pracujte se stejným tématem i doma

Až se s dětmi vrátíte z výpravy, na níž jste lupou prozkoumali tvary sněhových vloček, můžete doma navázat tvořivou aktivitou a vyrobit si obrázek sněhové vločky. Po cestě si utrhněte větvičku z jehličnatého stromu. Doma vezměte barevný papír, do mističky vymáčkněte bělobu a nechte děti namáčet větvičku do barvy a obtiskovat je na papír do tvaru hvězdiček. Vzniknout tak vločky různých tvarů.

S většími dětmi pak můžete využít náš pracovní list a prozkoumat koloběh vločky v přírodě.

Koloběh_sněhové_vločky_mockup

Pokud se vám naše články líbí a nechcete je zmeškat přihlaste se k odběru našeho newsletteru (dole na stránce) a my vám pošleme odkaz na nový článek vždy, když vyjde.

Podívejte se na nabídku vašich výukových karet a staňte se pro vaše děti nejlepším průvodcem při poznávání přírody.