Víte, proč jsou vajíčka ptáků barevná?

Ptačí říše je velmi rozmanitá součást přírody. Směsice melodií, které slyšíme ráno v lese, si v ničem nezadá s barevností ptačího peří. Trochu jinak je to s barvami ptačích vajec. Víte, jak se od sebe liší vejce jednotlivých druhů ptáků a proč jsou některá barevná a jiná bílá?

Vejce se neliší pouze tvarem a velikostí

Každý pták snáší vejce jinak velká. Stačí si představit rozdíl ve velikosti mezi kolibříkem a pštrosem a v podobném poměru budou i jejich vejce. Velikost však není jediným rozdílem mezi ptačími vejci.

Barva vajec napoví, jak a kde ptáci hnízdí

Ptáci si budují svá hnízda na různých místech. Některá najdeme ve větvích stromů, jiná v různých dutinách a někteří ptáci snášejí vajíčka na zem.  A právě místo, které si ptáci vybírají pro snůšku svých vajec, určuje barvu jejich skořápky.

Nejvíce barevná jsou vajíčka ptáků, kteří hnízdí na volném prostranství, tedy na zemi nebo ve větvích stromů. Jejich vajíčka bývají barevná a často také kropenatá.  Kropenatost napodobuje např. skvrny, které vytváří slunce pronikající korunou stromu. Vejce jsou tak dokonale maskována.  Díky tomu mohou vajíčka těchto druhů splynout s okolím a nebudou lákat jiné živočichy k  ochutnávání. Příkladem může být čejka chocholatá, která hnízdí na vlhkých loukách. Staví si hnízdo z drobných listů a kořínků. Její vejce mají olivově zelenou barvu a jsou kropenatá. Právě díky takové barvě dokonale splynou s prostředím a nepoutají v lučním prostředí pozornost predátorů. Zelenou barvu mají také vejce kachny divoké, protože její hnízdo najdeme na zemi v trávě.

Naopak ptáci hnízdící vysoko v korunách stromů (jako třeba holub hřivnáč) nebo v dutinách (např. sovy) mají vejce tak dobře ukrytá před nepřítelem, že je nepotřebují chránit pomocí barvy. Tito ptáci snášejí vejce bílá.

Barvy_vejce_ptáci_dutiny

Kukačka se vždy přizpůsobí

Opravdovým odborníkem na snášení barevných vajíček je kukačka. Kukačka klade vejce do cizího hnízda. Jak to ale dělá, že na to hnízdící pták nepřijde? Kukačka umí dobře počítat, když naklade do cizího hnízda své vejce, jedno jiné vejce vždy vyhodí ven. V hnízdě je tak stále stejný počet vajec, ale jedno z nich je kukaččí. A co víc, kukačka dokáže svá vejce přizpůsobit ostatním vejcím ve vybraném hnízdě. Dokáže přizpůsobit jak velikost, tak barvu. 

 

Dejte vejce malovaný nebo aspoň bílý…

Kdo by si myslel, že slepice umí snášet vejce pouze hnědá nebo bílá, velmi by se mýlil. Barva jejich vajec se neřídí tím, kde slepice žijí, ale tím, k jakému plemeni daná slepice patří. U nejběžněji chovaných slepic jsou skořápky vajec většinou bílé nebo hnědé. Barvu vajec u těchto slepic poznáte podle barvy jejich ušnic. Bílá vajíčka vám snese slepice s bílými ušnicemi.

slepice_usnice_tmavá_vejce

Existují také plemena slepic, která snášejí výrazněji barevná vejce. Třeba slepice plemene Aracauna snášení mimo hnědých a bílých vajec, také vejce olivově zelené až tyrkysové barvy. Slepice plemene Maransky zase snášejí vejce tmavě červená až tmavě hnědá a slepice plemene Velsumka snášejí tmavě červená kropenatá vajíčka. Pokud chováte slepice, můžete chovat více plemen a mít tak velikonoce každý den. Ať jsou vejce slepic jakkoli zbarvená, nemá to vliv na jejich kvalitu, i když si mnoho lidí myslí, že tmavá vejce jsou kvalitnější.

pdf-pracovni-listy-kur-domaci

Chcete s dětmi prozkoumat jak žijí slepice a vyzkoušet si třeba pevnost vajec v jednoduchém pokusu? Pak mrkněte na naše pracovní listy v PDF: Vejce nebo slepice?

Autor: Ing. Mgr. Jana posslová PhD.