Není stopa jako stopa

Zkusili jste už letos najít nějakou zvířecí stopu? Zima je ideální období pro stopování zvířat. Hledání stop baví už velmi malé děti. Vyrazte do přírody a zkuste nějaké stopy najít. Nejlépe to jde na sněhu, ale pokud zrovna není sníh nebo je léto, můžete mnoho stop najít také v blátě. Rozeznat stopy různých druhů zvířat není složité. K základnímu seznámení s různými typy stop můžete použít náš pracovní list.

Ve městech a na vesnicích můžeme často najít stopy různých druhů domácích zvířat. Jednoduše třeba rozeznáme stopu psa a kočky, protože v psí stopě se vždy otisknou drápky. V té kočičí většinou drápky nenajdeme, protože kočka umí drápky zatáhnout a vytáhne je jen při obraně nebo při lovu. Psím stopám se mohou podobat liščí stopy, ale jsou o něco delší.

V lese často narazíme na mnoho dalších stop. Můžeme najít stopy různých ptáků, srnce, divočáka a někdy také jelena. Pokud budeme mít štěstí, můžeme u ptačích stop najít někdy také otisk křídel, to když pták nakonec odletí. Často narazíme také na drobné stopy veverek. Velmi drobné stopy s čárou uprostřed patří různým druhům myší, které mají drobné nohy a táhnou za sebou ocásek. Pokud budeme mít štěstí, narazíme také na stopy kuny, ty dobře poznáme podle toho, že kuna má pět prstů. V polích zase potkáme mnoho stop zajíců.

V přírodě mohou vypadat třeba takto:Stopy zvířat

Když budeme pozorní, můžeme ze stop vyčíst mnohem více, než jen to, komu patřily. Zjistíme třeba, jak rychle zvíře šlo nebo jak jsou stopy staré (to jde nejlépe ve sněhu a pomůže nám k tomu počasí). Když si budeme všímat detailů, můžeme ze stop vyčíst také zajímavé příběhy. Když jsou dobré sněhové podmínky, můžeme například v polích najít místo, kde zajíc seděl (a někdy se dokonce obtiskne i jeho ocásek). Někdy můžeme najít třeba stopy zvířat na lovu a mnoho dalšího.

Pro zkoumání přírody můžete využít mnoho našich výukových karet:

 

Zkusit stopování můžete i s nejmenšími dětmi, ideálně začněte již doma s naším pracovním listem. Starší děti (které již umí číst) mohou pracovat samostatně. Těm menším musíme trochu pomoci. Kartičky můžete využít již s tříletými dětmi. Stopy v pracovním listu jsou dobře odlišitelné. Pokud pracovní listy vytisknete na samolepící arch, mohou je děti použít jako samolepky. Mohou si pak kartičky nalepit do deníčku a později k nim přidat poznámky nebo nákresy z vlastního pozorování.

Není_stopa_jako_stopa_mockup

Pracovní listy obsahují kartičky s obrázkem stop, kartičky s obrázkem zvířete a kartičky s popisem stopy. Najdete v nich tři různé typy stop ptáků – kosa, husy a sovy, stopu psa a kočky a stopu srnce a divokého prasete. U menších dětí využijte kartičku s informacemi k tomu, abyste dítě navedli ke správnému určení stopy.

Jednotlivé kartičky vystříhejte a nechejte děti, aby k sobě přiřadily karty, které k sobě patří. Stáhněte si barevnou verzi (tu doporučuji) nebo černobílou verzi pracovního listu. Pokud nebudete karty lepit do sešitu, doporučuji si pracovní listy před vystřihnutím karet zalaminovat, aby vám déle vydržely.

Příští týden se podíváme na to, jak vlastně vzniká sníh a jaký je koloběh sněhové vločky. K článku bude opět připojen zajímavý pracovní list. Pokud jej nechcete zmeškat přihlaste se k odběru našeho newsletteru (dole na stránce) a my vám pošleme odkaz na nový článek vždy, když vyjde.