Pojďte s námi ochutnávat jedlé květy divokých rostlin

V průběhu roku kolem sebe vidíme velké množství různobarevných květů. Nejdříve na nás vykouknou sedmikrásky, pak violky a později pampelišky nebo třeba růže. A pak přijde léto a s ním zvonky různých tvarů a také blankytně modrá čekanka. Často nás ani nenapadne, že mnoho z těchto rostlin má jedlé květy. Do některých z nich byste to určitě neřekli, i když je dobře znáte. Pojďte se s námi podívat na to, které rostliny mají jedlé květy a kde je v přírodě můžeme najít. Řekneme si také, jak je můžeme nejlépe využít. Na konci článku si můžete stáhnout kalendář, kdy dané rostliny kvetou. Můžete si jej dát někam na viditelné místo a během roku ochutnávat právě kvetoucí rostliny. Mnoho z těchto rostlin můžete najít také v kartách s léčivými rostlinami

Pro pořádek to vezmeme podle abecedy:

Čekanka obecná

Čekanka obecná je mohutná rostlina s krásnými až 4 cm velkými modrými květy. Čekankové květy se ideálně hodí jako ozdoba do salátů. Můžete je využít také v léčivých čajích, jejich popíjení nám pomůže třeba s trávením. Kvete od července do října. Listy vyšlechtěné čekanky se používají do salátů. Čekankový kořen se tradičně také používá při výrobě melty.

melta

Česnáček lékařský

Česnáček lékařský roste nejčastěji v listnatých lesích a v křovinách. Jedná se o léčivou rostlinu s protizánětlivými účinky (může nám ulevit např. při bolestech v krku). Velmi dobře jej poznáme, pokud rozemneme pár listů či květů, protože celá rostlina voní výrazně po česneku. Česnáček využijeme do bylinkových másel a do salátů. Jedlá je celá rostlina vč. květů. Kvete od dubna do června

Česnek medvědí

Česnek medvědí je rostlina, kterou dobře poznáme podle výrazné česnekové vůně. Nejčastěji jej potkáme v lesích u potoků. Mnoho lidí sbírá jeho listy, které používá na chléb, při vaření a do salátů. Málokdo už ale ví, že také jeho květy jsou jedlé. Naložte si je třeba do oleje nebo octa, které později použijete na zálivky do salátů nebo třeba k potření steaků. Květy můžete použít do salátů i čerstvé. Česnek medvědí kvete od dubna do května. Z nezralých semen (dokud jsou ještě bílá a měkká) lze vyrobit také „kaviár“ s česnekovou chutí.

Violka vonná/Fialka

Violka vonná je nízká rostlina s výraznou vůní, která kvete v průběhu března a dubna. Dobře ji poznáme podle jejích fialových květů, které se hodí zejména pro zdobení moučníků a sladkých jídel. Pokud květy rozmixujeme s cukrem, získáme výrazně fialový cukr, který sice nevoní tak krásně jako fialky, ale zato skvěle vypadá na moučnících. A přitom nám nikdo neuvěří, že jsme do cukru nepřidali nějaké umělé barvivo. Navíc je léčivá, může nám pomoci zbavit se kašle.

fialkový_sirup

Jetel luční

Jetel luční najdeme skoro na každé louce. Jeho drobné fialové kvítky vytvářejí kulovité květenství, kterému říkáme hlávka. Jeho listy jsou složené ze tří menších lístků. Kvete od května do října. Patří mezi léčivé rostliny – pomůže nám při kašli, ale také uklidní nebo posílí náš organismus. Můžeme si z něj uvařit čaj nebo jej přidat do zeleninového salátu nebo jej přidat např. do rizota. Hlávky lze údajně také smažit, tak to můžete vyzkoušet…

Pampeliška

Pampeliška je rostlina, kterou spolehlivě poznají snad všechny děti. Dříve se jí říkalo smetánka, ale toto jméno již není mezi odborníky platné. Pampelišku můžeme využít celou od květů až po kořeny. Udělejte si z květů si tzv. pampeliškový „med“. Jedná se vlastně o sirup, který má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Podporuje funkci jater a ledvin nebo nám pomůže bojovat proti infekcím. Pozor by si měli dát diabetici, pro které nejsou cukrové sirupy vhodné. Květy můžete ozdobit také různé saláty.

Plicník

Plicník roste nejčastěji v listnatých lesích. Jeho květy mají modrou až růžovou barvu. Barva květů se mění podle toho, zda jsou květy opylené či nikoli. Kvete od března do května. Patří mezi léčivé rostliny – uleví nám při kašli nebo nám pomůže zlepšit trávení. Jeho květy můžeme ozdobit moučníky nebo ovocné a zeleninové saláty.

plicnik

Jedlých květů je ale mnohem více. Patří mezi ně také např. květy prvosenek, růží, zvonků, černého bezu a také většina květů stromů – květy ovocných stromů, jehnědy lísek a bříz a také např. lipové a bezinkové květy. Také mnoho květů zahradních bylin můžeme sníst.

Stáhněte si PDF s přehledným kalendářem, ve kterém je vyznačeno, kdy dané rostliny kvetou. A vyrazte do přírody ochutnávat. 

Stáhněte si PDF se přehledným kalendářem jedlých květů

Poznávat svět rostlin můžete s našimi výukovými kartami. Najdete mezi nimi karty s nejběžnějšími rostlinami z našeho okolí, karty s léčivými rostlinami a také karty pro nejmenší děti od 3 let, ve kterých najdete mnoho zajímavých pokusů. Děti si v nich díky použitým piktogramům samy zjistí mnoho informací, i když ještě neumí samy číst.