Poznávejte přírodu všemi smysly: červenec

V červenci začínají letní prázdniny a děti jsou plné očekávání. Louky a meze jsou vyhřáté a všude to cvrčí životem. Lesy bývají plné sladkých malin, šťavnatých borůvek a také se začínají se objevovat první jedlé houby. Červenec je měsíc přeplněný letními vůněmi, chutěmi a mnoha příležitostmi k různým zážitkům. Pojďte objevovat přírodu všemi svými smysly a užívat si léta plnými doušky.

Co můžete v červenci v přírodě ochutnat?

V lesích můžeme narazit na maliny. Začínají zrát také první borůvky, na které nejčastěji narazíme v jehličnatých lesích. Je tak ideální čas pochutnat si na domácích borůvkových knedlících. Po deštích můžeme narazit také na první jedlé houby.

Co můžete v červenci v přírodě slyšet?

V červenci můžeme v přírodě pozorovat namlouvání mnoha druhů zvířat. V červenci a srpnu se namlouvají např. kuny lesní nebo jezevci. Srnci běhají za srnkami, které je vábí pískáním. Srnce v říji můžeme slyšet i na několik kilometrů, jejich tzv. bekaní zní velmi podobně jako štěkání psa.

V tomto období loví myslivci srnce vábením. Používají k tomu speciální vábničky, které pískají podobně jako srna v říji. Ani s vábničkou ale není vábeni jednouché, záleží třeba na tom, jak často po sobě pískání přichází, musí se to zkrátka umět. Myslivci ve vábení pořádají dokonce i soutěže.

Louky a meze jsou vyhřáté a hmyz je vidět úplně všude. Na loukách se můžeme zaposlouchat do cvrkání kobylek a sarančat. Samci kobylek cvrkají pomocí tření křídel o sebe. Pomocí cvrkání se sameček snaží přilákat samičku. Příroda je velmi přizpůsobivá, samečci nacházející se v hlučném prostředí používají jiné frekvence cvrkání, aby dokázali přehlušit hluk z okolí a byli v lákání samičky úspěšnější.

Mnoho zajímavých tipů co pozorovat v létě v trávě najdete v našich kartách Co se děje v trávě? Tyto karty jsou vhodně jak pro menší, tak pro větší děti a jsou doplněny o zajímavé pohybové aktivity.

Priroda_cerevnec

Co zajímavého můžete v červenci pozorovat?

Louky jsou plné různých pestrobarevných motýlů. Uvádí se, že u nás a na Slovensku žije až 2700 druhů motýlů. Zajímavé je, že z tohoto počtu patří mezi denní motýly pouze asi 160 druhů, ostatní jsou aktivní v noci. Noční motýli často přilétají k různým druhům osvětlení a můžeme je tak po setmění snadno pozorovat. K motýlů patří také housenky, pokud se je chcete naučit poznávat, mrkněte se na výukové karty Motýli a jejich housenky, ve kterých najdete vyobrazené jak dospělé motýly, tak jejich housenky. Můžete pak s dětmi vyrazit na výpravu a zkusit některé housenky najít.

Také na noční obloze můžeme pozorovat mnoho zajímavých věcí. Téměř po celou noc můžeme pozorovat planetu Saturn. Ve druhé polovině noci a k ránu můžeme vidět Mars a Jupiter. Poslední zářící těleso pozorovatelné na ráno na obloze je planeta Venuše. Poslední zářící objekt na ranní obloze nazýváme Jitřenka. 13. července nastane superúplněk, kdy bude měsíc velmi blízko Zemi a bude velmi jasný.

Co voňavého můžete v červenci očichat?

V červenci je v plném květu mnoho různých druhů voňavých léčivých rostlin. Kolem řek a na vlhkých místech můžeme najít různé druhy mát, které výrazně voní. Na suchých loukách a v okolí skal pak můžeme narazit na malé polštářky mateřídoušky nebo fialově kvetoucí dobromysl.

Na zahradách se často pěstuje meduňka lékařská, která má nádhernou citrusovou vůni. Nádherně voňavé jsou také různé druhy růží.

Tyto byliny nám mohou pomoci při různých zdravotních potížích a většina z nich umí pomocí vůně zklidnit také naši mysl. Vyrazte s dětmi ven, nasbírejte si několik různých druhů voňavých bylin, zamotejte je do kousku látky a vyrobte dětem netradiční čichové pexeso. Naše děti očichávání různých voňavých rostlin milují a když mají příležitost, tak nikdy neodmítnou.

13

Na co zajímavého si můžete v červenci sáhnout?

Na zahradě můžeme set mnoho plodin, které pak sklízíme na podzim. Patří mezi ně např. špenát, ředkvičky nebo kedlubny. Ředkvičky mají celkem velká semínka, s jejich setím nám tak mohou pomáhat i děti. Pokud nemáte zahrádku nezoufejte, ředkvičky vyrostou také v truhlíku na balkoně nebo na okenním parapetu a jejich pěstování je snadné. Zkuste to a uvidíte.

Znáte tyto červencové pranostiky?

  • Svatý Jakub dává kukuřici klasy, svatá Anna vlasy.
  • V červenci je na dvoře pusto, ale na polích husto.
  • Červenec zatopí, až obilí na poli praská.
  • Když červenec pěkně hřeje, o Vánocích se zima zaskvěje.
  • Červenec horký, pěkné jsou vdolky.
  • Svatá Anna, chladna z rána.
  • Staví-li v červenci hromadu mravenci po kraji všude, tuhá zima bude.