Poznávejte přírodu všemi smysly: červen

Červen je měsíc, ve kterém začíná být venku opravdu teplo. Vše je v plném květu a v přírodě můžeme potkat mnoho různých mláďat. Vyrazte ven na procházku, ochutnejte první plody a přivoňte si k různým druhům květů.

Co můžete v červnu v přírodě ochutnat?

V červnu začínají zrát první plody. Můžeme si pochutnat hlavně na třešních a na jahodách. Pokud budeme mít štěstí, narazíme v lese také na první zralé borůvky.

Co můžete v červnu v přírodě slyšet?

Při procházce v přírodě mějte nastražené uši. Můžete slyšet žadonění ptačích mláďat o potravu někde v hnízdě v koruně stromu nad vámi. V lese můžete pomocí sluchu najít tzv. doupné stromy. Jedná se o stromy s dutinami, ve kterých žijí různí živočichové, včetně různých druhů ptáků hnízdících v různých dutinách. Např. malí datli jsou při žadonění o potravu opravdu hodně hluční.

Priroda_v_kvetnu_priroda_do_kapsy_4_1

Co zajímavého můžete v červnu pozorovat?

V červnu můžeme v přírodě pozorovat mnoho mláďat. Můžeme najít např. malé srnče nebo mládě zajíce v trávě a na mláďata ptáků narazíme často také ve městech.

Mláďata se nám mohou zdát opuštěná a často máme pocit, že je musíme zachránit. Většinou tomu tak není, protože většina z nich má nedaleko své rodiče, kteří je chodí pravidelně krmit. Když na mládě sáhneme, zanecháme na něm svůj pach, který vystraší jejich rodiče, když se později k mláděti vrátí. Ti pak mládě velmi často opustí.

Priroda_v_kvetnu_priroda_do_kapsy_3

Zasáhnout musíme jen v případě, pokud je mládě poraněné. V tomto případě je nejlepší zavolat na nejbližší záchrannou stanici, která se o hendikepovaná zvířata stará, kde nám rádi poradí co dělat (kontakty najdete např. na www.zvirevnouzi.cz). Řešit bychom měli také, pokud najdeme mládě na místě, kde mu hrozí nějaké nebezpečí. Např. ptáče na chodníku nebo na silnici může někdo zašlápnout nebo jej může ohrozit pes. Ptáci nemají tak dobře vyvinutý čich, proto takového ptáčka můžeme opatrně vzít a přemístit kousek dál do trávy, aby se mohl lépe schovat.

Lesníci mají v červnu plné ruce práce. V lesích můžeme často narazit na černé plastové lapače, do kterých se pomocí speciálních látek, tzv. feromonů, lákají lýkožrouti. Díky nim tak lesníci odhadnou, jak velké množství lýkožroutů v lese žije. Pokládají se také lapáky – ležící čerstvě pokácené stromy (často přikryté větvemi), které lýkožrouty nalákají, a tak lesníkům pomáhají omezit množství brouků napadajících živé stromy. Lýkožroutů existuje mnoho druhů. Zajímavé je, že je od sebe můžeme snadno rozeznat podle tvaru chodbiček, které pod kůrou vykoušou jejich larvy.

Na noční obloze můžeme ve druhé polovině noci pozorovat Saturn, nad ránem pak můžeme vidět také Venuši, Mars a Jupiter. V úterý 14. června bude měsíc v úplňku. Bude se jednat o tzv. superúplněk, kdy je měsíc velmi blízko zemi a je tak velmi jasný a velký. V noci můžete pozorovat také netopýry létací nízko nad zemí a lovící drobný hmyz.

Co voňavého můžete v červnu očichat?

Z výrazně vonících rostlin kvete v červnu hlavně lípa a bez. Vydejte se na procházku a nasbírejte si jejich květy a usušte je. Dobře usušené květy skladujte v uzavřené nádobě. Až budete v na podzim nebo v zimě nastydlí, udělejte si z nich čaj, pomohou vám vypotit se a rychleji se uzdravíte.

Z obou druhů bylinek si můžete vyrobit také domácí kvašenou limonádu.

Priroda_v_kvetnu_priroda_do_kapsy_2_1

Na co zajímavého si můžete v červnu sáhnout?

Červen je ideální dobou pro výrobu herbáře. Díky výrobě herbáře se můžete naučit rozeznávat mnoho zajímavých druhů rostlin ve vašem okolí. Utrhněte si několik rostlin, vložte je mezi novinové papíry a zatižte knihami. Po vylisování rostliny nalepte na tvrdý papír a připište jméno rostliny, místo a datum utržení.

20220424_164400

Znáte tyto červnové pranostiky?

  • Červen studený – sedlák krčí rameny.
  • Je-li červen mírný, nebude v prosinci mráz silný.
  • Červnové večerní hřmění – ryb a raků nadělení.

 

Prozkoumejte přírodu s našimi výukovými kartami. Jejich výběr neustále rozšiřujeme.