Poznávejte přírodu všemi smysly: srpen

V srpnu se prázdniny překulí do své druhé poloviny, žně jsou v plném proudu a zemědělci i lesníci mají plné ruce práce. Přes den je stále ještě teplo, ale některá rána již mohou být chladná. Louky bývají vyprahlé a v lese můžeme vidět kvést vřes a pochutnat si na sladkých ostružinách. Někteří tažní ptáci už začínají odlétat na jih.

priroda_do_kapsy_srpen_3

Co můžete v srpnu v přírodě ochutnat?

Lesy jsou plné borůvek, malin a také ostružin. Můžeme si nasbírat také velké množství léčivých rostlin a uvařit si z nich čaj nebo je usušit na zimu. Zkuste nasbírat třeba malinové, borůvkové a jahodové listí. Každá z těchto rostlin má mnoho léčivých účinků, navíc všechny velmi dobře chutnají. Do čaje můžete přidat také jejich čerstvé plody a děti se budou olizovat až za ušima.

Pokud alespoň občas prší můžeme v lese nasbírat mnoho druhů jedlých hub.

Vyukove_karty_jedle_houby_priroda_do_kapsy_1

Co můžete v srpnu v přírodě slyšet?

Louky jsou v srpnu plné života. Stejně tak jako v červenci můžeme poslouchat cvrkot kobylek, sarančat nebo cvrčků.

Co zajímavého můžete v srpnu pozorovat?

V srpnu začínají odlétat některé druhy tažných ptáků do jižních krajů. Můžeme tak pozorovat odlet např. čápů, rorýsů nebo vlaštovek. Budeme-li mít štěstí, můžeme zahlédnout hejno hus, jejichž let provází hlasité kejhání. Víte proč husy létají v letkách ve tvaru V? Jedna teorie tvrdí, že je to kvůli aerodynamice, kdy první husy rozrážejí vzduch a ulehčují tak let méně zkušeným husám, které letí za nimi. Existují i jiné teorie, ale tato je nejpravděpodobnější.

V srpnu pomalu končí srnčí říje a mladší jeleni vytloukají své paroží – třou je o tenké kmínky mladých stromků, aby paroží zbavili posledních zbytků lýčí, které jej vyživovalo, když rostlo. Lesníci to nevidí rádi, protože tím ničí mladé sazenice stromů a mohou způsobit i velké škody.

Pro myslivce začíná lovná sezóna, od srpna mohou lovit jeleny a muflony.

Také na nočním nebi je mnoho k vidění. V srpnu můžeme pravidelně pozorovat meteorický roj Perseid. Ten letos (v roce 2022) dosáhne svého maxima v noci z 12. na 13. srpna. Bohužel v noci 12. srpna bude úplněk, takže budeme moci pozorovat jen ty nejjasnější perseidy. Perseidy ale můžeme v menší míře pozorovat celý srpen.

priroda_do_kapsy_srpen_2

Co voňavého můžete v srpnu očichat?

Poté co je sklizena velká část úrody, mnohá pole jsou hned zorána. Zkusili jste již někdy jak voní čerstvě pooraná půda? Také po dešti je venku mnoho zajímavých vůní, a protože je stále ještě teplo, je ideální vyrazit někdy na průzkum přírody třeba po velké letní bouřce a všímat si všech vůní v pročištěném vzduchu kolem nás.

Na zahradě nyní sklízíme velké množství plodin. Mnohé z nich nejlépe voní čerstvě sklizené. Například obyčejná mrkev vytažená ze záhonu nebo právě sklizený kopr.

Také mnoho hub má velmi zajímavou vůni. Zatímco praváky a suchohřiby voní po houbách, tak třeba vůně lišky obecné připomíná spíše pomeranče. Můžete si třeba nasbírat několik různých druhů hub a vyzkoušet, zda je dokážete poznat podle jejich vůně. Když už budete sbírat houby, prozkoumejte také vůni mechu, pryskyřice nebo vůní lesních plodů.

priroda_do_kapsy_srpen_4

Na co zajímavého si můžete v srpnu sáhnout?

Na mnoha rostlinách najdeme různé druhy semínek. Věděli jste, že semínko každého druhu rostliny vypadá jinak? Udělejte si malou sbírku semen různých rostlin a prozkoumejte, která jsou drsná, která se přichytávají na oblečení (a tedy i na srst zvířat) a která mají jemný a měkký chmýr, aby co nejdále doletěla.

Znáte tyto srpnové pranostiky?

  • Jsou-li v srpnu hory kalný, budou v zimě mrazy valný.
  • Co červenec neuvaří, srpen nedopeče.
  • I když ze strnišť občas fučí, horko nás přece jen mučí.
  • Když je v srpnu ráno hodně rosy, mají z toho radost vosy.

 

Pojďte poznávat přírodu s našimi kartami: