Jaké pomůcky se vyplatí pořídit dětem pro pozorování přírody?

Pozorováním přírody se mohou děti naučit mnoho zajímavým dovednostem. Na trhu je spousta pomůcek, které mohou dětem pomoci lépe proniknout do tajů přírody. Jaké pomůcky vybrat? Vyplatí se do nich investovat a bude to děti s nimi bavit? Pojďme se podívat na to, jak to dopadlo u nás.

Našim dětem je 2,5 a 4,5 roku. Se starším je to dost náročné, patří k dětem, kterým bylo diagnostikováno ADHD. Tomu vždy musíme přizpůsobit také výběr hraček a pomůcek, protože málokterá z nich vydrží nápor jeho kreativních nápadů, jak ji využít.

Jak se přírodě přiblížit co nejvíce?

Vsaďte na lupy. Skvělou pomůckou je kelímková lupa. Děti si do ní rády dávají různé předměty nebo chytají dobré živočichy a ty pak pozorují přes lupu umístěnou ve víčku, aniž by se museli bát, že jim zvířátko uteče nebo jim vleze na ruku. Výhody lupy dokáží děti pochopit tak od věku 3 let. Ale sbírat přírodniny do kelímku a lovit různý hmyz baví i ty mladší a je to zábava, která jim vydrží poměrně dlouho.

Jake_pomucky_priroda_kelimkova_lupa

Využít můžete také klasickou lupu. Těch jsme u nás vyzkoušely několik a nejvíce obstály ty, u kterých byla lupa pevně vložená do rámu (např. zalisovaná do plastového rámečku nebo zalepená ve dřevě). Zdaleka ale neměla tato lupa tak velký úspěch jako ta kelímková, takže ji ven s sebou moc často nebereme.

Jake_pomucky_priroda_lupa

Pokud se chceme dostat ještě blíže a nakouknout do mikroskopického světa můžeme využít některý z kapesních mikroskopů. My pořídili kapesní mikroskop s klipem, který je možné připevnit na kameru mobilního telefonu a prohlížet si objekty na obrazovce telefonu. To je velká výhoda hlavně u malých dětí, které nedokáží přivřít jedno oko a druhé nechat otevřené. Navíc můžete pořídit mnoho zajímavých fotografií.  Kapesní mikroskop děti velmi bavil. Nejvíc je samozřejmě bavilo dělat snímky, objevili tak např., že ponožky jsou vyrobené z tenkých nitek, které jsou stočené z ještě menších nitek a mnoho dalších věcí.

Lovení drobných živočichů nám usnadní síťka na lovení hmyzu. Můžeme ji smýkat po louce a nemusíme tak nenápadný hmyz složitě a zdlouhavě hledat. Pro lovení drobných vodních živočichů můžeme využít větší síťku na lovení ve akvarijních rybiček. K netradičním pomůckám patří pistolka na nasávání hmyzu. Už jen svou povahou je to věc, která je pro děti velmi zajímavá.

Doplňte lupy některými kartami z naší nabídky. Děti se tam naučí mnoho nového a vůbec si nevšimnou, že se vlastně učí. V nabídce máme např. karty s brouky, s motýli nebo karty s názvem Co se děje v trávě? Ve kterých najdete mimo jiné také pohybové hry pro ty nejmenší děti. Lupou lze pozorovat také různé rostliny nebo minerály a polodrahokamy

Vyplatí se dětem pořídit dalekohled?

U nás byl na procházkách dalekohled jedna z nejžádanějších věci. Je trochu složitější jej vybrat, ale stojí za to se na to zaměřit. Dalekohled pro nejmenší děti by měl být binokulární (to jsou dalekohledy, do kterých se koukáme oběma očima), protože menší děti ještě nedokáží přivřít jedno oko a druhé nechat otevřené. Zároveň by neměl mít moc velké zvětšení. Při velkém zvětšení dětem chvějí ruce a obraz je roztřesený. Ideální přiblížení pro menší děti je cca 6x (objekty vzdálené od nás 1000 m, pozorujeme, jako by byly vzdálené pouze 600 m). Někteří prodejci nabízejí také dalekohledy se zoomem. Ten ale u levnějších dalekohledů výrazně zhoršuje jejich ostatní parametry, proto je lepší se mu vyhnout.

My koupili dětský dalekohled s přiblížením 6x. Jeho obraz je malinký, ale děti ho milují. Výhoda u dětského dalekohledu je ta, že je velmi malý a lehký. Každopádně trochu lepší dětské dalekohledy stojí od 600 Kč výše. Od 1500 Kč výše už můžete koupit klasické velké dalekohledy, které mají mnohem lepší parametry a vše je v nich mnohem lépe vidět. Jejich nevýhodou je, že jsou těžší, takže se hodí spíš doma k oknu, pokud máte co pozorovat (např. ptáky na krmítku, pokud krmítko nemáte, můžete si jej vyrobit do 5 minut podle našeho návodu ve starším článku Vyrobte si jednoduché krmítko pro ptáky). Děti si velmi užijí i velké dalekohledy, ale vzhledem k velikosti potřebují někdy asistenci, protože tyto dalekohledy váží okolo 1 kg.

Vyzkoušeli jste také malý cestovní dalekohled Nikon, který se nám podařilo sehnat v akci za cenu kolem 3000 Kč. Ten je pro nás asi nejlepší. Má parádní obraz a nosíme jej všude s sebou, protože je malinký. Je ale dobré, nechat si při jeho výběru poradit, protože ne všechny malé dalekohledy v této cenové relaci mají podobně dobrou kvalitu. Kvalita výsledného obrazu záleží např. na konstrukci dalekohledu nebo na poměru velikosti přední a zadní čočky.

Pokud chcete do dalekohledu investovat, doporučuji koupit rovnou nějaký kvalitnější a těm dětským se spíše vyhnout.

Jake_pomucky_priroda_dalekohled

U dalekohledu je nutné dbát na to, aby se s ním děti nesnažily pozorovat sluníčko, protože by mohlo dojít k nenávratnému poškození zraku. U menších dětí je třeba je poučit a pokud jsou trochu divočejší, tak pro jistotu brát dalekohled ven jen, když je pod mrakem (tak to nakonec dopadlo i u nás).

Co dalšího se vyplatí pořídit?

Tady vítězí jednoznačně baterka. Bydlíme v krasové oblasti, takže o malé jeskyně kolem nás není nouze. Baterka je u nás dalším hitem, který děti velmi baví. Koupili jsme baterku do ruky, protože jsme věděli, že pro naše děti bude nejzábavnější činností s baterkou mávat (jsou přece jen ještě dost malé). Pokud jsou vaše děti klidnější, můžete sáhnout po čelovce, děti tak budou mít volné ruce na zkoumání okolí.

Baterka se dá využít nejen do jeskyní a v noci, ale také doma. Můžete ji využít jako projektor nebo si vyrobit loutky z papíru a zahrát si stínové divadlo. Velmi zábavné pro ty menší je také čtení pohádek pod peřinou nebo prohlížení knížek ve vlastnoručně postaveném bunkru z dek.

Jaké pomůcky používáte vy?