Naučte se poznávat první jarní květiny v lese

V lese je nejvíce světla v zimě a na jaře, když na stromech není žádné listí. Toho na jaře využívá mnoho různých druhů rostlin, které se snaží vykvést ještě před olistěním stromů. Mezi první jarní květiny v lese patří bledule jarní, jaterník podléška, prvosenka vyšší a mnohé další. Pojďme se na ně podívat podrobněji.

Bledule jarní (Leucojum vernum)

Bledule jarní je blízce příbuzná sněženkám. Jedná se o vytrvalou rostlinu, která vytváří trsy.  Její květy jsou bílé a mají podobný tvar jako květy sněženek, na rozdíl od nich jsou květy bledulí větší a mají ve spodní části charakteristické zelené skvrny.

Bledule roste na vlhkých místech, nejlépe se jí daří okolo potoků, v různých mokřadech nebo na vlhkých loukách, kde má dostatek vláhy.

Jde o jednu z prvních jarních kvetoucích rostlin. Kvete obvykle v období od února do března. Po odkvětu tzv. zatahuje: její listy uschnou a rostlina přežívá do dalšího jara ve formě cibulek.

Bledule-jarni-Leucojum-vernum

Bledule jarní je jednou z prvních na jaře kvetoucích rostlin

Jaterník podléška (Hepatica nobilis)

Jaterník podléška kvete velmi časně v březnu. Najdeme ji nejčastěji v opadavých listnatých lesích a ve smíšených lesích. Její semínka jsou rozšiřována s pomocí mravenců. Proto jsou opatřena tzv. masíčkem, který mravenci rádi okusují, a přitom semínka roznášejí po okolí.

Jde o vytrvalou rostlinu s drobnými květy, které jsou nejčastěji modrofialové, ale vzácně mohou být i růžové nebo bílé. Listy mají charakteristický tvar, který vzdáleně připomíná tvar jaterních laloků, což dalo rostlině její jméno.

Jaternik-podleska-Hepatica-nobilis

Jaterník podléška kvete časně v březnu

Prvosenka vyšší (Primula elatior)

Prvosenka vyšší neboli petrklíč rozkvétá již v březnu, často již v době, kdy sníh pomalu taje. Její květy mají zvonovitý tvar a vytvářejí nahloučené skupiny na koncích stonků. Svou barvou a vůní přitahují opylovače, jako jsou včely a motýli, pro které je vítaným zdrojem potravy. Listy jsou tuhé a jsou uspořádány v přízemní růžici.

Prvosenku vyšší najdeme nejen v lesích, ale také na loukách a na březích potoků, kde má k dispozici dostatek vláhy.

Prvosenka-vyssí-Primula-elatior

Prvosenka vyšší

Prvosenky byly již od nepaměti součástí mnoha různých bájí a pověr. Jedna z pověr říká, že první petrklíč vyrostl v místě, kam si sv. Petr odložil své klíče od nebeské brány. Jiné pověry tvrdí, že s pomocí petrklíče bylo možné otevírat skály a najít cestu k pokladu.

Prvosenka vyšší je často používána v lidovém léčitelství. 

Sasanka hajní a pryskyřníkovitá (Anemone nemorosa a ranunculoides)

Mezi prvními jarními květiny v lese patří také sasanky: sasanky hajní a sasanka pryskyřníkovitá. Sasanku hajní poznáme podle bílých květů. Sasanka pryskyřníkovitá má květy žluté. Obě začínají v lese kvést již v březnu a vytvářejí nádherné květinové koberce.

Najdeme je nejčastěji v listnatých lesích a na březích potoků. Oba druhy často rostou pospolu v jednom porostu.

Sasanka-hajni-pryskyrnikovita

Sasanka hajní (bílá) a sasanka pryskyřníkovitá (žlutá)

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis)

Plicník lékařský je vytrvalá rostlina s charakteristickými listy, které mají skvrnitý vzhled. Jeho květy mají většinou modrou, fialovou a růžovou barvu. Barva se mění s tím, jak květy stárnou. Rozkvétají většinou již v březnu.

Roste především v listnatých lesích, na březích potoků, na lesních okrajích a v křovinách. Jde o oblíbenou léčivou rostlinu. Listy a kvetoucí nať jsou využívány k léčbě různých plicních onemocnění. Plicník je důležitou pastvou pro včely a další opylovače.

Plicnik-lekarsky-Pulmonaria-officinalis

Plicník lékařský má květy modré, fialové a růžové barvy

Křivatec (Gagea spp.)

Křivatce jsou drobné a nenápadné vytrvalá rostliny s dvěma pozemními cibulkami. Kvetou již od března. Jejich květy jsou malé a mají sytě žlutou barvu. Listy jsou tenké. U nás roste několik druhů křivatců. Setkáme se s nimi také ve světlých lesích, v křovinách a na lesních světlinách. 

Krivatec-Gagea

Křivatce mají drobné sytě žluté květy

Pokud vás zajímají další druhy rostlin, které kvetou brzy na jaře, podívejte se také na článek: Poznáte 20 nejběžnějších jarních rostlin?

Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová PhD.