Červenec, měsíc bez plastů: 9 tipů, jak se zapojit

Plasty se staly neodmyslitelnou součástí našeho života. Jsou téměř všudypřítomné. Bohužel, jejich používání přináší negativní dopady na životní prostředí a lidské zdraví. Nastal čas zamyslet se nad tím, proč je potřeba omezit spotřebu plastů a hledat jiné, udržitelnější alternativy.

Plasty se v přírodě velmi pomalu rozkládají. Jejich rozklad může trvat desítky až stovky let! Srovnejte tuto hodnotu s tím, že pytlík od rohlíků nám slouží často jen jeden den, někdy dokonce jen pár minut, než si rohlík odneseme před obchod, kde se do něj hladově pustíme. Díky pomalému rozkladu se plasty v přírodě hromadí. Obrovské množství plastu najdeme v oceánech, kde ohrožují život mořských živočichů. Postupnou degradací plastů pak vznikají mikroplasty, které najdeme úplně všude: ve vodě, v půdě, a dokonce i v potravinách.

zelva-pytlik-meduza

Želvy se živí mimo jiné medúzami. Bohužel plastové sáčky plovoucí v moři mohou želvám připomínat jejich potravu a pokud je sežerou, mohou je ohrozit na životě.

červenec: měsíc bez plastů

V roce 2011 byl červenec vyhlášen měsícem bez plastů. Každý rok se do něj zapojují miliony lidí po celém světě, kteří se snaží minimalizovat používání plastů (hlavně těch jednorázových). Pokud se chcete přidat, podívejte se na několik tipů, které vám mohou pomoci. Dost možná zjistíte, že některý tip vám natolik sedí, že se ke starým zvykům už nevrátíte. A to je oč tu běží!

1. Na nákupy si noste vlastní nákupní tašky

Používejte opakovaně použitelné nákupní tašky z látky nebo jiných materiálů místo jednorázových plastových tašek. Vypadají lépe, mohou sloužit dlouhé roky, a navíc jsou často velmi odolné, takže se vám většinou nestane, že se vám utrhne ucho, když to trošku přeženete s nákupem.

2. Nekupujte pitnou vodu v PET lahvích

Pokud patříte k milovníkům perlivých vod, zvažte investici do speciálního přístroje, který dokáže vyrobit perlivou vodu z kohoutkové vody. Výrobníky nasycené vody nejsou drahé a jejich obsluha je jednoduchá. Nejen, že ušetříte velké množství plastů, ale také dost peněz, protože litr perlivé vody z domácího výrobníku vyjde jen asi na 3 Kč. A navíc nebudete muset tahat těžké lahve z obchodu. S pomocí sirupů si můžete vyrobit také ochucenou perlivou vodu.

Možná jste si také všimli, že některá víčka jsou k lahvím nově připevněná tak, aby nešla oddělat. Jedná se o snahu Evropské unie, aby byla víčka tříděna spolu s PET lahvemi, protože právě víčka jsou nejčastěji nacházenými plasty na evropských plážích. Jako první novinku zavedla firma Coca-Cola. Od července roku 2024 by povinnost, aby víčka nešla oddělit od lahve, měla platit pro všechny výrobce v EU.

Nařízení je to jistě chválihodné, ale podle některých organizací se díky této úpravě zvýší množství zpracovaného plastu až o 200 tisíc tun ročně, což už je pořádně velké množství.

plast-plaz

I takhle může vypadat sbírka plastů z pláže.

3. Minimalizujte nákupy potravin v plastových obalech

Pokud to jde, minimalizujte nákupy potravin v plastovém obalu. Např. zeleninu a ovoce můžete po zvážení dát do jednoho pytlíčku nebo si přinést pytlíček vlastní, který použijete několikrát. Pokud máte možnost, je úplně nejlepší nakupovat ovoce a zeleninu vypěstovanou na místních farmách. Pro nákup vážených sýrů a uzenin si můžete přinést vlastní plastovou nebo skleněnou dózu. V mnoha obchodech už jsou na to zvyklí a nebudou se tomu podivovat.

4. Minimalizujte spotřebu plastů také při přípravě kávy a čaje

Místo používání jednorázových kávových kapslí nebo čajových sáčků zvažte přípravu kávy a čaje jiným způsobem. U kávových kapslí je to jasné, ale mnoho lidí neví, že také mnohé čajové sáčky obsahují plasty. A někdy jsou tyto sáčky z plastu celé (nejčastěji ty pyramidální).  Bohužel podle zjištění vědců, mohou do našeho těla uvolňovat škodlivé mikroplasty. Zajímavý díl o tomto tématu přinesl pořad A DOST! Pytlíkové čaje se ukázaly být opravdu velkým problémem, protože se z nich údajně uvolňují až miliardy částeček mikroplastů. Na odpovídající díl se můžete podívat na tomto odkazu

Nepoužívat pytlíkové čaje kvůli plastu, se může se zdát až úsměvně minimalistickým krokem. Opak je ale pravdou. Mikroplasty jsou jen velmi málo probádané a nikdo neví, co přesně mohou v našem těle způsobit. Už ale víme, že na sebe váží nebezpečné toxické látky, které se pak společně s nimi dostávají do našeho těla. Mikroplasty jsou všudypřítomné, takže se jim nelze vyhnout úplně. U čajů ale můžeme jejich přísun omezit, když budeme místo pytlíkových čajů připravovat ty sypané. Jsou mnohem kvalitnější a při jejich přípravě budete potřebovat navíc pouze čajové sítko.

K přípravě kávy využijte kávovar nebo si připravte kávu filtrovanou. Filtry z přípravy kávy pak můžete bez obav zkompostovat. Pokud jste často na cestách a kupujete kávu v automatech, pořiďte si vlastní kelímek, který používejte místo jednorázových kelímků na kávu. Ty se tváří, jako by byly z papíru. Ve skutečnosti mají ale uvnitř plastovou vrstvu a jejich recyklace je tak téměř nemožná.

kompost-filtr-kava

Kávové filtry lze kompostovat, zejména ty nebělené.

5. Nakupujte vědomě

Před nákupem zvažte, zda danou věc opravdu potřebujete. Při výběru upřednostňujte výrobky, které jsou kvalitní a díky tomu déle vydrží. Výrobky, které vydrží déle, pomáhají minimalizovat množství plastového odpadu. Navíc ušetříte také čas a energii, protože nebudete muset každou chvíli řešit nákup nového produktu.

6. Pokud to jde, opravujte poškozené věci nebo nakupujte na bazaru

Pokud to jde, nechte staré věci opravit, místo toho, abyste je nahradili novými. Slepit plast není vždy úplně jednoduché. Existuje ale metoda, jak poznat, zda je plast slepitelný. Vhoďte jej do vody a pokud se potopí, lze jej bez problémů slepit běžnými lepidly. Pokud předmět plave, bude jeho lepení složitější.

Některé věci můžete koupit také z druhé ruky. Např. dětská odrážedla – seženete je jednoduše, vydrží opravdu hodně, a tak mohou sloužit několika dětem. Zároveň, pokud vám nějaká věc již doslouží, prodejte ji nebo ji někomu darujte. Ne nadarmo se říká: pro někoho odpad, pro jiného poklad.

7. Používejte ekologické čisticí prostředky

Pokud je vám to blízké přejděte na ekologicky šetrné čisticí prostředky, skvělá je např. česká značka ekologických čistících prostředků FeelEco. V dnešní době je již můžete často koupit rozlévané do vlastních obalů (nejčastěji to jde např. v obchodech se zdravou výživou).  Stačí vám tak koupit obal jen napoprvé (nebo použít obal od něčeho jiného) a pak již pouze doplňovat obsah. A nebojte: již dávno neplatí, že jsou ekologické prostředky na uklízení méně účinné nebo že nevábně voní.

8. Recyklujte

Většině z nás se asi nepodaří minimalizovat množství plastových odpadů na nulu, ale každá snaha se počítá. Když už si domů některé plasty přinesete, naučte se je správně recyklovat. Je smutné, že mnoho lidí v dnešní době stále ještě netřídí odpady. Veďte k třídění odpadů také vaše děti. Pokud to chcete udělat hravě, využijte třídící hru Není odpad, jako odpad. Díky této hře, budou děti třídit odpady lépe než mnozí dospělí. Alespoň u našeho pětiletého syna to tak je: s recyklací radí už i babičkám.

9. Vzdělávejte se a sdílejte vaše zkušenosti

Sdílení je důležité. Sdílejte zajímavé tipy a informace s rodinou, přáteli nebo třeba se sousedy a pomáhejte šířit povědomí o důležitosti snižování množství plastů v domácnosti. Když lidé uvidí, že stále více lidí kolem nich řeší, jak se vyhnout zbytečným plastům, nakonec se také přidají.