Co žere ježek?

Ježek je výjimečný tvor, který zaujme většinu lidí už na první pohled. Často je na obrázcích pro děti zobrazován, jak nese na zádech jablíčko, a tak si mnoho lidí myslí, že se živí ovocem. Nic by ale nemohlo být dále od pravdy. Dotazy na výživu ježka se množí hlavně na podzim, kdy je občas nutné některému z ježků pomoci přečkat zimu. Pojďte se s námi podívat na vše, co tvoří ježkův jídelníček.

Co žere ježek?

Ježek udělá radost hlavně zahrádkářům, protože je hmyzožravý a základ jeho potravy tvoří hlavně hmyz. Je mistrem v lovu různých drobných živočichů. Vyhledává zejména brouky, různé larvy a housenky. Nepohrne ani žížalami, kobylkami a slimáky. Občas se mu podaří ulovit také žábu, ještěrku nebo dokonce malého ptáka. Pokud najde hnízdo z vajíčky, rád si pochutná i na nich.

 co-zere-jezek-priklady

Ježek má pestrý jídelníček skládající se zejména z hmyzu. Nepohrdne ale ani žížalami, slimáky a občas uloví i myš.

Takto pestrý jídelníček zajišťuje ježkovi dostatek živin, včetně velkého množství bílkovin. Během noci je ježek schopen urazit i několik kilometrů ve snaze se nakrmit. Za jednu noc dokáže spořádat až 70 g potravy, což je asi desetina jeho vlastní váhy.

Žere ježek ovoce?

Navzdory tradovanému mýtu ježek ovoce ani jinou rostlinnou stravu záměrně nevyhledává. Může se ale stát, že občas sežere část ovoce při dobývání červů např. z jablek. Můžete se tedy ptát, jak vznikl mýtus, že ježek žere jablka. Když ježek hledá něco k snědku, často pátrá také mezi spadaným ovocem pod ovocnými stromy. Občas se mu tak některé shnilé jablko nabodne na bodliny, a protože lidé mají vcelku bujnou fantazii, je mýtus na světě. To je nejpravděpodobnější vysvětlení.

Jak krmit divokého ježka v lidské péči?

Pokud najdete zraněného ježka a chcete se o něj postarat, nikdy jej nekrmte ovocem, semínky nebo moučnými červy. Mouční červi sice nejsou úplně špatnou volbou, ale ve větším množství způsobují ježkům odvápnění kostí.

V žádném případě nedávejte ježkům mléko ani jiné mléčné produkty! Mléko ježci špatně snáší, často jim způsobuje velké trávicí problémy a průjem.

Dobrou volbou je pořídit kvalitní kočičí granule nebo kapsičky. V obchodech s chovatelskými potřebami se někdy dají koupit také granule přímo určené pro ježky. Pokud se vám podaří je sehnat, je to ta nejlepší volba. A nezapomeňte ježkovi nabídnout také misku čisté vody.

Pokud najdete ježka a myslíte si, že by mohl potřebovat pomoc, můžete se poradit v záchranných stanicích, které se specializují na ježky. U nás jsou tyto stanice jen tři. Na těchto stránkách Pomoc ježkům najdete více informací a důležité kontakty. 

Co říci závěrem? Ježek je užitečný živočich. Svým jedinečným jídelníčkem snižuje množství škůdců v zahradách a může nám tím velmi pomoci. A ovoce nikdy nežere, učte to již své děti. Pokud vás baví povídat si s dětmi o přírodě a poznávat ji na vlastní kůži, mrkněte se na naši nabídku nejrůznějších vzdělávacích materiálů:

Autor: Jana Posslová