Největší houba v ČR může dosahovat velikosti přes 120 cm

Česká krajina ukrývá mnoho zajímavých přírodních pozoruhodností, některé z nich nás zaujmou už na první pohled. Jednou z nejzajímavějších hub je pýchavka obrovská (Calvatia gigantea), která je největší houbou v ČR. Někdy se jí říká také vatovec obrovský.

Jak vypadá pýchavka obrovská?

Plodnice pýchavky obrovské často dosahuje obvodu okolo 50 cm, je tedy veliká asi jako fotbalový míč. Když jsem ji poprvé viděla, spletla jsem si ji právě s míčem. Ve výjimečných případech může dorůstat velikosti i přes 100 cm. Mladší plodnice mají kulovitý tvar, který se postupem času deformuje. Vnitřek plodnice je vatovitý. V mládí má bílou barvu, ve stáří je šedý až zelený.

pýchavka obrovská největší houba v čr

Pýchavka obrovská: největší houba v ČR.

Pýchavka obrovská je nejen největší houba v ČR, ale řadí se také mezi největší druhy hub na celém světě (roste od Evropy až na Sibiř a také v Severní Americe). Největší pýchavka obrovská zapsaná v české knize rekordů měřila po obvodu 122 cm a vážila 9 kg (https://www.dobryden.cz/rekordy/zvirata-priroda/nejvetsi-pychavka/). Ale pravděpodobně byly u nás nalezeny houby i větší (údajně s průměrem 200 cm a váhou okolo 20 kg).

Kde roste pýchavka obrovská?

Pýchavku obrovskou můžeme najít od června do listopadu. Nejčastěji roste na živinami bohatých loukách, ve světlých lesích, v zahradách i v parcích.

V závěru života uvolní plodnice obrovské množství výtrusů. Můžete je zkusit vyluhovat do vody a tu vylít na zahradu. Třeba budete mít štěstí a vyrostou vám v trávníku nové plodnice. Nejlépe vyberte nějaké místo, které často nesekáte, jinak vaše sekačka poseká malé plodničky ještě předtím, než si jich všimnete.

Pýchavka obrovská je výborná jedlá houba

Pokud se vám podaří pýchavku obrovskou najít, můžete z ní připravit takové množství řízků, že nakrmíte půlku menší vesnice 😊Někdo z ní vaří také guláš. Můžete ji také usušit, pomlet a prášek používat k dochucování jídel. Dříve byla využívána také v lidovém léčitelství, používala se například k zastavení krvácení.

Pokud vás baví poznávat přírodu společně s dětmi, podívejte se na naše karty s jedlými houbami a naučte se rozeznat některé méně známé jedlé houby. Nebo se vydejte do lesa prozkoumat dřevokazné houby.

karty jedlé houby pro děti

Karty jedlé houby.

Baví vás hledat houby? Podívejte se i na článek: Muchomůrka růžovka vs. muchomůrka tygrovaná, který vám prozradí, které tři znaky jsou důležité pro správné určení jedné z našich nejchutnějších hub. Nebo prozkoumejte, zda znáte nejjedovatější houbu v ČR.

Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová PhD.