Havran vs. krkavec vs. vrána: poznáte naše krkavcovité ptáky?

Krkavcovití ptáci, jako jsou havran, vrána a krkavec, patří mezi nejinteligentnější druhy ptáků. Tato skupina ptáků je rozšířená po celém světě a vyznačuje se nejen podobným vzhledem, ale také fascinujícím chováním a mnoha zajímavými schopnostmi. Pojďme s námi prozkoumat rozdíly havran vs. krkavec a havran vs. vrána a mějte již navždy jasno.

Havran vs. krkavec vs. vrána, jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Velikost: Krkavec je náš největší krkavcovitý pták, vrána je menší a havran se nachází velikostně mezi nimi.

Peří: Peří všech tří druhů se kovově leskne. U havrana je lesk peří spíše namodralý u vrány spíše nazelenalý.

Zobák: Vrána i krkavec mají zobák černý a u kořene opeřený. Havrani mají opeřený kořen zobáku pouze jako mláďata mladší 6 měsíců. Dospělý havran má velký lysý zobák, který má šedou barvu.

Pro lepší představu se podívejte na obrázek:

rozdíly mezi havranem, vránou a krkavcem

Rozdíly krkavec vs. havran vs. vrána

Havran polní (Corvus frugilegus)

Havran je druhým největším krkavcovitým ptákem u nás. Jeho peří je černé s kovovým namodralým leskem. Dobře jej poznáme podle silného zobáku, který je šedě zbarvený a je lysý. Opeřený kořen zobáku mají pouze mláďata do 6 měsíců věku. Dalším typickým znakem, díky kterému havrana odlišíme od ostatních krkavcovitých ptáků jsou tzv. kalhotky, které tvoří peří kryjící nohy zboku.

Na některých místech u nás žijí havrani celoročně (např. V Polabí a Poohří). Na zimu ale odlétají zimovat na jih a k nám přilétají zimovat havrani ze severní Evropy, zejména z Polska, Bělorusky, Ukrajiny a Ruska.

 

Přes den havrani hledají potravu a na noc odlétají v hejnech na společné nocoviště, kde si posedají na stromy a nocují společně. Na nocovištích nocují hejna o početnosti až několik tisíc jedinců. Poblíž Nymburka údajně nocuje hejno čítající až sto tisíc jedinců.

Havrani jsou extrémně inteligentní a prosluli schopností používat nástroje k získání potravy. Havran je také známý tím, že si dokáže zapamatovat tváře lidí.

Krkavec velký (Corvus corax)

Krkavec je náš největší krkavcovitý pták. Může být velký až 70 cm! Má robustní tělo a dlouhý ocas. Jeho peří je černé a kovově se leskne. Peří na hrdle u krkavců při některých jeho pózách charakteristicky odstává. U nás žije roztroušeně po celém území. Patří mezi ohrožené druhy a je chráněn zákonem.

Krkavci jsou známi svou schopností imitovat zvuky, včetně lidské řeči. Jsou rovněž velmi inteligentní a mají dobře vyvinutou sociální strukturu.

krkavec velký s typicky nečepýřeným peřím na krku

Krkavec velký s typicky odstávajícím peřím na krku. Na obrázku je také dobře vidět opeření a barva zobáku

Vrána černá (Corvus corone) a vrána šedá (Corvus cornix)

Vrána je menší než havran a má obvykle hladší peří s nazelenalým kovovým leskem. Její zobák je v poměru k tělu menší, má černou barvu a u kořene je opeřený. Vránu černou a vránu šedou od sebe rozeznáme podle barvy peří, která odpovídá jejich jménům. Vrána šedá může být zaměněna za kavku obecnou, na rozdíl od ní má ale tmavé oči.

rozdíl mezi vránou černou a vránou šedou

Rozdíl mezi vránou černou a vránou šedou je jasně patrný

Vrány jsou stejně tak jako jiní krkavcovití ptáci velmi inteligentní a mají schopnost řešit složité problémy. Jsou výbornými letci a dokážou se snadno adaptovat na různé prostředí. Vrána je společenský pták a často žije v hejnech.

Kavka obecná (Corvus monedula)

Kavka obecná je dalším krkavcovitým ptákem, kterého nemůžeme v tomto výčtu vynechat. Je nejmenším, že všech uvedených druhů. Od ostatních druhů ji poznáme snadno: její peří je matně černé s výrazným šedým zátylkem a černou čepičkou. Na rozdíl od všech zmíněných druhů má světle šedé až namodralé oči.

kavka obecná se světlým okem

Kavka obecná je od vrány šedé dobře rozpoznatelná mimo jiné podle světlých očí

Kavky jsou známé svým společenským chováním a často je lze spatřit ve velkých hejnech. U nás žijí roztroušeně po celém území. Stejně jako jiní krkavcovití ptáci, dokáže také kavka rozpoznávat lidské tváře.

Havran, vrána, krkavec i kavka jsou fascinující ptáci, kteří se vyznačují výjimečnou inteligencí. Jejich schopnost používat nástroje je předmětem mnoha výzkumů a zájmu ornitologů. Přestože se mohou na první pohled zdát velmi podobní, rozeznáme je od sebe poměrně snadno.

Naučte se poznávat také naše dravce v článku: Tipy na rozpoznávání dravců ve městě, v lese i na poli nebo prozkoumejte, jaké zvuky vydává kalous ušatý, naše nejběžnější sova. Zajímavý je také článek o rozdílu mezi žluvou a žlunou.

Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová PhD.