Žluva a žluna – jaký je mezi nimi rozdíl?

Žluva a žluna, vyměníte jedno písmeno a už jde o úplně jiný druh ptáka. Většinou je ani nepotkáte na stejném místě. Ale stejně spousta z nás vždycky váhá, kterou z nich to vlastně viděla. Pojďme si žluvu a žlunu přiblížit a na závěr si říct pomůcku, jak už si jejich jména nikdy nespletete.

Žluva hajní (Oriolus oriolus)

Pojď na pivo!” melodický flétnový hlas, který zní jako lákání na oblíbený nápoj, se ozývá lužním lesem, typickým biotopem, kde se žluva hajní vyskytuje. Toto je většinou první známka, podle které přítomnost žluvy poznáte.

 

Zvuková stopa: hlas žluvy (bbc.co.uk – © copyright [2023] BBC)

Když budete mít štěstí, taky ji uvidíte. Samec žluvy má nezaměnitelnou barvu, jeho peří je nádherně zářivě žluté. Se žlutou barvou kontrastují černá křídla a ocas. Na obou křídlech navíc najdeme velkou žlutou skvrnu. Samice je méně nápadná, jak už to u ptáků často bývá. Záda má olivově zelená a bříško je špinavě bílé s drobnými skvrnami. Mladí ptáci vypadají podobně jako samičky.

samec a samice žluvy hajní

Samec a samice žluvy hajní.

V České republice můžeme žluvu potkat hlavně v nížinách. Je tažná, na zimu odlétá přezimovat do teplých oblastí v jižní Africe. Celou dlouhou trasu zvládne uletět během přibližně 3 týdnů. Z našich končin odlétá v průběhu září a vrací se teprve když se zase oteplí, nejčastěji na přelomu dubna a května.

Potrava žluvy hajní zahrnuje různé druhy bezobratlých živočichů a různé dužnaté plody. Žije v listnatých lesích, v sadech a na jiných podobných místech. Hnízdí jednou ročně od května do července. Samice klade 3 až 5 bílých vajec s drobnými černými skvrnami. Na vejcích sedí pouze samice. Mláďata se líhnou z vajíček za 14 až 17 dní a po dalších přibližně 14 dnech opouštějí hnízdo. S rodiči pak zůstávají až do podzimu, než odletí zimovat.

Žluna zelená (Picus viridis)

Žluna už na pivu byla a tak se chechtá: „kli-kli-kli-kli-kli”. Patří totiž mezi tzv. šplhavce a ti mívají drsnější hlasy, než pěvci, mezi které patří výše zmíněná žluva.

Hlasová stopa: nezaměnitelný křik žluny zelené (bbc.co.uk – © copyright [2023] BBC)

Žlunu taky mnohem častěji uvidíte (a taky uslyšíte) ve městě, v parku, nebo na okraji lesa. Jakmile se někde mihne pták s výrazně červenou čepičkou a zelenožlutým tělem a začne šplhat po stromě, víte, že to nebude ani strakapoud, ani datel, ale právě žluna. “Červenou čepičku” a olivová záda má samec i samička. Od sebe je dobře rozeznáme podle červeno-černé skvrny na lících, které se říká vous. Samička má na rozdíl od samečka vous pouze černý. Oba dva mají silný zobák a umí výborně šplhat po stromech.

samec a samice žluny zelené

Samec a samice žluny zelené.

Žluna zelená žije v celé Evropě a v západní Asii. V ČR se vyskytuje od nížin po hory a jak už bylo zmíněno, není těžké ji zahlédnout, protože je velmi hojná. Pokud tedy odhlédneme od toho, že je zelená, a tak je perfektně maskovaná. Obývá pestrou škálu biotopů, včetně lesů, parků a zahrad.

 Živí se hlavně mravenci, jejich larvami a kuklami. Loví je svým až 10 cm dlouhým lepkavým jazykem, který vlastně funguje jako „mravencolapka“. Příležitostně si pochutná i na jiných druzích hmyzu nebo naklove kůru stromu a olizuje vytékající šťávu.

 

Hnízdí jednou za rok v dutinách stromů, které si nejčastěji sama vyhloubí. Občas využije již existující dutinu. Její vajíčka jsou čistě bílá. Na vajíčkách sedí oba rodiče. Mláďata se klubou asi za 15 dní a za dalších přibližně 20 dní vylétávají z hnízda. Rodiče pak mláďata po nějakou dobu krmí i mimo hnízdo.

Žlunu můžeme velmi dobře poznat také podle jejího zajímavého „houpavého“ letu. Když žluna letí tak se v její letu střídají dvě fáze: fáze mávání křídel a fáze, kdy jsou křídla po delší dobu přitisknuta k tělu.

TIP na aktivitu s dětmi: naučte se spolu s dětmi poznávat nejběžnější druhy ptáků u nás. Můžete buď vyrazit ven nebo pozorovat ptáky na krmítku. Pokud žádné nemáte vyrobte si jednoduché krmítko z PET lahve. Výhodou je, že do takto vyrobeného krmítka se nedostanou holubi a je tak vhodné i do města. Využít můžete různé atlasy nebo výukové karty Naši ptáci. Karty mají tu výhodu, že si je mohou děti rozložit před sebe, všechny ptáky přehledně vidí a mohou je mezi sebou porovnávat. Pak už stačí jen trpělivě číhat u krmítka nebo třeba venku na posedu :-)

A slíbená rada na závěr:

  • žluVa: je Žlutá a pěVec, který láká na piVO
  • žluNa: je zeleNá a šplhavec, který má drsnější hlas

 

Pokud vás zajímají zvuky dalších druhů ptáků, podívejte se na náš starší článek: Víte, proč ptáci zpívají? Pojďte si poslechnout ty nejběžnější... nebo si poslechněte zvuky naší nejběžnější sovy, kalouse ušatého.

A pokud se vám mezi sebou pletou havran, krkavec a vrána podívejte se na rozdíly mezi nimi: Havran vs. krkavec vs. vrána: poznáte naše krkavcovité ptáky?

Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová PhD.
Plužina není nainstalována.