Znáte nejjedovatější houbu v ČR?

Česká republika je houbařskou velmocí. Houbaření je u nás velmi oblíbené, každý třetí Čech vyráží na houby pravidelně. Podle statistik z posledních let si čeští houbaři odnesou z lesa každý rok více než 20 tun hub! Občas se jim mezi ně vloudí také některá jedovatá houba a pak dochází k otravám. Víte, která je nejjedovatější houba v ČR? Muchomůrka zelená to není…

Která houba v ČR je nejjedovatější?

Mnozí možná předpokládají, že nejnebezpečnější houbou v českých lesích je muchomůrka zelená.  Avšak nejjedovatější houbou v ČR je nenápadný pavučinec plyšový (Cortinarius orellanus), který má mnohem vyšší toxicitu.

Pavučinec plyšový (Cortinarius orellanus)

Pavučinec je houba s oranžově hnědým až hnědým kloboukem o průměru 3 až 10 cm. Klobouk je sametově plstnatý nebo šupinkatý a má rezavou až skořicovou barvu. V mládí je kulovitý, později plochý s tupým hrbolkem uprostřed a často také se zvlněným okrajem. Třeň je až 7 cm dlouhý. Je vláknitý a pevný.

nejjedovatejsi-houba-v-cr-pavucinec-plysovy

Pavučinec plyšový: nejjedovatější houba v ČR

Na spodní straně klobouku najdeme lupeny. Zpočátku jsou žluté, s postupem času tmavnou do rezavě hnědé barvy.

Tento druh pavučince roste od července do října. Nejčastěji jej najdeme v různých listnatých lesích. Je poměrně vzácný a patří mezi ohrožené druhy hub.

I když je nejjedovatější houbou v ČR, je otrava tímto druhem velmi vzácná. Je to dáno nejen jeho vzácností, ale také tím, že se nepodobá žádné běžně sbírané houbě. Pokud k otravě tímto pavučincem dojde, jde o velmi vážný stav, který se projevuje nejdříve poruchami trávení. Později jsou postižena také játra a ledviny. Otrava je zákeřná, protože příznaky otravy se dostavují nejdříve 2 dny po požití houby, ale mohou se dostavit klidně až za tři týdny.

Jak se projevuje otrava houbami?

Otrava houbami může mít různé projevy i závažnost. Obojí se liší také v závislosti na konkrétním druhu. Záleží také na tom, kolik hub člověk sní. U alergiků a u dětí mohou být projevy otravy mnohem vážnější.

Obecně mohou být projevy otravy houbami velmi rozmanité. Mezi nejběžnější projevy otravy hub patří:

  • Střevní potíže: Střevní potíže jsou často prvním příznakem otravy houbami. Mohou se objevovat bolesti břicha, nevolnost, zvracení nebo průjem. Tyto příznaky se mohou objevit již několik hodin po konzumaci jedovatých hub, ale také mnohem později.
  • Neurologické potíže: Některé jedovaté houby mohou zasáhnout nervový systém. To může způsobit zmatenost, poruchy řeči, halucinace, poruchy vědomí, křeče nebo různé záchvaty.
  • Problémy s játry a ledvinami: V případě hub, které obsahují toxiny postihující játra nebo ledviny, se mohou objevit problémy spojené s těmito orgány. To zahrnuje žloutnutí kůže (žloutenku) a selhání jater nebo ledvin. Člověk tak může častěji močit nebo naopak nechodí na záchod vůbec.
  • Změny srdečního rytmu: Mnoho druhů jedovatých hub může mít vliv na krevní tlak, srdeční rytmus a způsobit zrychlení nebo zpomalení tepu a pocit bušení srdce.
  • Horečka: Některé druhy hub mohou způsobovat horečku a celkové oslabení organismu.

 

Kromě těchto nejběžnějších příznaků se mohou objevit i některé další, které jsou méně časté.

Je důležité si uvědomit, že projevy otravy houbami se nemusí objevit okamžitě po konzumaci, což ztěžuje identifikaci zdroje otravy. U některých jedovatých druhů může být inkubační doba několik hodin, několik dní nebo dokonce několik týdnů

Pokud máte podezření, že jste mohli zkonzumovat jedovaté houby, je naléhavě nutné vyhledat lékařskou pomoc co nejdříve. Čím rychleji bude poskytnuta lékařská péče, tím lepší jsou šance na úplné vyléčení bez následků. Záchvaty, selhání orgánů a další závažné komplikace mohou nastat velmi rychle po konzumaci jedovatých hub, a proto je důležité neodkládat vyhledání lékařské pomoci.

Které houby mají na svědomí nejvíce otrav v ČR?

Každý rok se v České republice přiotráví houbami několik set lidí. Přesné statistiky se nevedou, protože zákon nemocnicím nenařizuje otravy houbami hlásit. Naštěstí je moderní medicína při řešení otrav houbami u nás na vysoké úrovni, takže z tohoto počtu zemře jen velmi málo z nich, v průměru asi 1 až 3 lidé za rok. 

I když je pavučinec nejjedovatější houbou v ČR nepodobá žádné běžně sbírané houbě, a tak k otravám tímto druhem dochází jen zřídkakdy. Mnohem častější jsou otravy muchomůrkou zelenou, muchomůrkou tygrovanou nebo žampionem zápašným. Všechny tyto druhy mohou být zaměněny za běžně sbírané druhy hub.

jedovate-houby-muchomurka-tygrovana-muchomurka-zelena

Muchomůrka tygrovaná a muchomůrka zelená

Až polovinu otrav má na svědomí muchomůrka tygrovaná, kterou si lidé pletou s oblíbenou jedlou houbou muchomůrkou růžovkou. Pokud muchomůrku růžovku sbíráte, mrkněte na náš článek muchomůrka růžovka vs. muchomůrka tygrovaná a naučte se tři jednoduché a spolehlivé znaky, jak obě houby navzájem rozeznat.

Naučte se poznávat houby s pomocí karet

Pokud chceme sbírat jedlé houby, je velmi důležité naučit se je poznávat. My učíme naše děti poznávat houby s kartami, protože se dají na rozdíl od atlasu využít mnoha způsoby. Vždy, když jdeme na houby, vezmeme od každého jedlého druhu jednu houbu a děti pak houby rozdělují ke kartičkám. Velmi je to baví. Kdyby to bylo jen na nich, chodili by na houby skoro pořád.  

priroda_do_kapsy_houby

Karty jedlé houby.

Karty jsou skvělé pro první seznámení s houbami, pokud ale s hledáním hub začínáte je vždy dobré konzultovat své nálezy s odborníky nebo se přidat k místním houbařským klubům, kde můžete získat užitečné rady a zkušenosti od zkušených houbařů.

Houbaření může být skvělým způsobem, jak trávit čas v přírodě. Je ale důležité sbírat pouze houby, které dobře poznáte. Pokud si nejste jistí, raději se pouze pokochejte a nechte je v lese.

Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová PhD.