Ploštice v bytě – proč tam na podzim lezou a co s nimi?

Podzimní období je v přírodě časem velkých změn. Rostliny i živočichové se připravují na nadcházející zimní období. V bytech se začínají objevovat malí „brouci“ s plochým tělem a trojúhelníkovým vzorem na zádech. Jde o různé druhy ploštic. Některé z nich v případě nebezpečí vypouštějí na obranu silně páchnoucí látku. Proč nacházíme ploštice v bytě hlavně na podzim a co můžeme udělat, abychom tomu předešli? Na to vše se podíváme v tomto článku.

Proč nacházíme ploštice v bytě hlavně na podzim?

Ploštice mají rádi teplo a světlo. Jakmile začnou teploty na podzim klesat a délka dnů se pomalu zkracuje, je to pro ploštice signál, aby začaly pátrat po úkrytu, kde by se mohly na zimu schovat před chladem. Na rozdíl od komárů či much, které zimují na chladných a vlhkých místech, hledají ploštice místa, kde jim bude v zimě pěkně teploučko. Naše domovy se tak stávají ideálním místem pro jejich přezimování. Když se do domu dostanou, pátrají po různých škvírách a puklinách, do kterých by se mohli nenápadně schovat. Často je tak najdeme např. v rámech oken.

Které ploštice v bytě nejčastěji potkáme?

Zajímavými druhy ploštic, které hledají na podzim úkryt v bytech je kněžice rudonohá a vroubenka americká.

Kněžice rudonohá velmi hojný druh ploštice, který žije všude tam, kde rostou nějaké stromy nebo alespoň keře. Živí se sáním šťáv z listů, květů a někdy i z uhynulých živočichů. Jde o náš domácí druh.

Vroubenka americká pochází ze Severní Ameriky. K nám se dostal někdy okolo roku 2006 a od té doby se rozšířil téměř na celé území České republiky. Protože se živí sáním šťáv ze semen jehličnatých stromů, nejčastěji ji potkáme právě na místech, v jejichž okolí jehličnaté stromy rostou. Často se s ní setkáme i ve městech. Vroubenka americká může způsobovat škody v lesnictví. Pokud jste ji našli, můžete se zapojit do jejího mapování a data o nálezu nahlásit na stránkách projektu Najdi.je

ploštice, které lezou do bytu - kněžice rudonohá a vroubenka americká

Obě zmíněné ploštice jsou si velmi podobné jak velikostí, tak nenápadnou hnědou barvou. Vroubenku americkou odlišíme od ostatních našich druhů ploštic podle jejích typicky rozšířených holení na zadních nohou. Kněžici rudonohou zase poznáme podle světlé tečky uprostřed těla.

Podobně jako ploštice, můžeme v bytech na podzim objevit i jiné druhy hmyzu, které hledají úkryt na zimu. Často se tak můžeme setkat s asijskými druhy slunéček nebo třeba se zlatoočkou obecnou.

Využijte běžných drobných živočichů, kteří žijí v našem okolí a seznamujte s jejich pomocí děti s okolní přírodou. Pozorovat, jak leze brouk nebo jak se hemží mravenci je pro děti mnohem zábavnější než číst o tom, co dělá lev nebo tygr. Pomocníkem vám mohou být karty o přírodě, které mají tu výhodu, že si je mohou děti rozložit kolem sebe a různé druhy mezi sebou porovnávat. Karty si můžete na rozdíl od knihy nakombinovat přesně podle toho, co vás a děti právě zajímá. Můžete zjistit kteří živočichové žijí v trávě pod našima nohama, prozkoumat různé druhy brouků nebo třeba vyrazit na louku naučit se něco o motýlech a jejich housenkách.

děti mají brouka chrobáka neboli hovnivála na ruce

Chrobák neboli hovnivál je brouk, kterého u nás potkáte velmi často. Kartička pochází ze souboru karet Brouci.

Jak se zbavit ploštic v bytě?

Mnoho lidí tento smradlavý „brouk“ v bytě vyděsí. Naštěstí není, čeho se obávat, protože ploštice, které se v bytech objevují na podzim jsou neškodné a snaží se jen najít úkryt na zimu.

Ploštice se do bytu většinou dostanou otevřeným oknem nebo dveřmi. Zvlášť pokud máte v blízkosti bytu nějakou zeleň, les nebo zahradu. Pokud nechcete, aby se ploštice staly vašimi nechtěnými spolubydlícími je nejlepším řešením nainstalovat do oken sítě proti hmyzu.

Když už ploštici v bytě najdete, poradím vám nejjednodušší způsob, jak ji chytit, pokud na ní nechcete sahat a nechcete ji plesknout. Vezměte sklenici a tou ploštici přiklopte, pak pod ni vsuňte tuhý papír a máte ploštici chycenou. Nakonec stačí vysypat ji někde venku. My doma tento jednoduchý způsob používáme často. Je perfektní také pro chytání zbloudilých vos a včel, protože hmyz sklo nevidí, a tak jej lze jednoduše chytit, aniž by nás vůbec zaregistroval.

Má to ještě jednu výhodu, pokud máte děti, mohou si ve sklenici bez obav zblízka prohlédnout i jinak nebezpečný hmyz, jako je právě zmíněná včela nebo vosa.  

Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová PhD.