Je jahodka indická jedovatá?

Plody jahodky indické (Duchesnea indica) se nápadně podobají jahodám. Občas se tak může stát, že si je děti (a někdy i dospělí) spletou s jahodou. Možná se vám to stalo také: děti nadšeně trhají jednu jahodu za druhou a vy najednou zjistíte, že ty jahůdky vypadají nějak jinak než obvykle. Na internetu rychle vygooglíte, že jde o jahodku indickou. Pokud ji neznáte, začnete řešit jasnou otázku: je jahodka indická jedovatá?

Dobrá zpráva je, že jahodka indická jedovatá není. Toxikologické informační středisko Karlovy univerzity zařazuje jahodku mezi téměř nejedovaté plody. Museli byste tedy sníst 20 a více plodů, aby to bylo nebezpečné. Konzumace plodů ale může vyvolat alergickou reakci, proto je lepší zůstat obezřetný.

Poznávejte společně s dětmi přírodu ve svém okolí. Dozvíte se mnoho nových a zajímavých věcí. Pokud hledáte průvodce, který vám v objevování přírody pomůže, podívejte se na nabídku výukových karet a jiných materiálů, které pro vás s lásko tvoříme: Můžete vybírat z mnoha zajímavých témat: 

Jak rozeznám jahodku indickou od jahod?

Plody jahodky indické mají oproti jahodám téměř kulatý tvar. Dobře je poznáme také podle toho, že vůbec nevoní a nemají téměř žádnou chuť. Můžete ji dobře poznat také podle kališních lístků, které rostou přímo pod plodem. Ty jsou mnohem větší než u jahody. Často je každý kališní lístek rozdělený na tři laloky (lístky tak působí velmi dekorativně). Na rozdíl od jahod není její květ bílý, ale žlutý.

jahodka_indicka_jedovata

Obr.: Jahodku indickou poznáme snadno podle tvaru, vůně a chuti plodů a také podle kališních lístků.

S jahodkou indickou se můžete často setkat v parcích a na zahradách, kde je často pěstována jako okrasná rostlina. Často se pěstuje jako půdopokryvná okrasná rostlina. U nás není původní (pochází z Asie).

Pokud jste rodiči malých dětí, je důležité být obezřetní ohledně rostlin, které se nacházejí v blízkosti vašeho domova. Mnoho z nich se může podobat jedlým druhům.