5 tipů na zábavné hry pro děti v místnosti

Jsou okamžiky, kdy nám nepřeje zdraví nebo venku panuje počasí, že by tam psa nevyhnal. Pak stojíme před zásadním úkolem: vymyslet zábavné hry pro děti do místnosti… Hlavně menší děti nevydrží u nabízených činností příliš dlouho. Výhodou je, že je zaujme téměř cokoli. Jenže, když přijde na věc, tak nás najednou nic nenapadá. Proto je dobré mít v zásobě několik zajímavých aktivit, abychom nemuseli nic složitě vymýšlet.

vyzkoušejte jednoduché a zábavné hry

Kimova hra

Kimova hra je klasická jednoduchá hra, která skvěle rozvíjí paměť a schopnost soustředit se. K této hře potřebujeme minimálně dva hráče. První hráč položí na stůl několik předmětů. Může použít jakékoli předměty, které najde doma. Druhý hráč se na předměty pozorně dívá a snaží se jich co nejvíce zapamatovat. Poté první hráč předměty přikryje a druhý hráč má za úkol vyjmenovat co nejvíce předmětů.

Pokud hru hraje více hráčů, mohou předměty, které si zapamatovali, napsat na papír. Každé kolo hrajeme s jinými předměty. V průběhu hry můžeme měnit počet předmětů nebo zkracovat čas k jejich zapamatování, tím hru ztížíme.

Na čarodějnici

Hráči sedí v kruhu a jeden z nich je "čarodějnice". Čarodějnice se snaží ostatní hráče všemi možnými způsoby rozesmát. Může k tomu použít různé grimasy, gesta nebo zvuky. Hráči v kruhu musí zůstat vážní.  Ten, kdo se první zasměje stává se novou čarodějnicí. Hru tak lze hrát pořád dokola, dokud to děti baví.

velká třídící hra není odpad jako odpad

Řešíte někdy s dětmi, že nevíte, jak správně třídit různé druhy odpadů? Vyzkoušejte oblíbenou třídící hru Není odpad jako odpad. Její příprava vám sice zabere nějaký čas, ale děti pak velmi dlouho baví (alespoň u nás to tak je).

Hra obsahuje papírové popelnice k poskládání a 120 žetonů s různými druhy odpadů. K dispozici jsou také jednoduché plakátky, na kterých si děti mohou samostatně zkontrolovat, zda roztřídily odpady správně. Skvělé na tom je, že si tak mohou hrát samy. Naše děti tato hra baví už od tří let. Navíc díky ní třídí odpad lépe než mnozí dospělí.

Připravte se na špatné počasí, ještě dříve než přijde:

Hádej, kdo jsem…

Určíme jednoho hráče, který si vybere něco, na co bude myslet. Může to být osoba, zvíře, věc nebo klidně dokonce děj. Ostatní hráči pak postupně pokládají otázky, na které lze odpovědět pouze "ano" nebo "ne". Například: "Jsi osoba?" nebo "Jsi zvíře?" nebo "Žiješ ve vodě?" Cílem hry je s pomocí otázek přijít na to, na co vybraný hráč myslí.

Hra na schovávanou trochu jinak (skrývání předmětů)

Hra na schovávanou je pro děti často velmi zábavná. Někdy ale máme domov uspořádaný tak, že se není pořádně kam schovat. Pojďte si tuto hru zahrát trochu jinak. Vyberte si jeden předmět, který pak určený hráč někde schová. Ostatní hráči mají za úkol ho najít. Pokud chcete hru trochu zjednodušit, můžete zavést pravidlo, že i když je předmět schovaný, vždy z něj musí být alespoň malý kousek vidět.

Pokud hledáte zajímavé tipy na pohybové hry přečtěte si také článek: Pohybové hry pro děti v MŠ inspirované přírodou.

Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová PhD.