Je kudlanka nebezpečná? A kde ji můžu potkat?

Kudlanka nábožná je exoticky vyhlížející druh hmyzu. U nás byla dříve spíše exotickou kráskou, kterou jsme mohli najít jen velmi vzácně, to už ale dávno neplatí. Jde o téměř dokonalého predátora s velmi zajímavým životem.

rozšíření kudlanky v České republice se neustále zvětšuje

Ve světě žije velké množství různých druhů kudlanek. U nás žije pouze jediný druh: kudlanka nábožná. Dříve se u nás kudlanky vyskytovaly pouze velmi vzácně na jižní Moravě. Vzhledem k tomu, že se její rozšíření díky oteplování zvětšuje, je velká pravděpodobnost, že se s ní brzy setkáte i u vás (pokud se tak již nestalo). Z mapky můžete vyčíst, jak se postupem času rozšíření kudlanky zvětšovalo směrem na sever a na západ.

Mantis_religiosa_kudlanka_nabozna_vyskyt_druhu_NDOP

Rozšíření různých druhů u nás můžeme snadno zjistit z Nálezové databáze ochrany přírody Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky (zkratka AOPK ČR). Podívejte se na mapu z databáze, ze které snadno vyčtete, jestli se s kudlankou můžete potkat i u vás.

Opravdu při rozmnožování samička samečka sežere?

Samečci se musí mít při rozmnožování na pozoru, protože občas se stává, že samička samečkovi při rozmnožování ukousne hlavu a pak jej sežere. Jak už to v přírodě bývá, má k tomu dobrý důvod. Stává se to hlavně při nedostatku potravy. Samička díky tomu získá mnoho živin potřebných pro tvorbu vajíček a nemusí se vyčerpávat lovem. Zajímavé je, že páření nepřestane ani, když už sameček nemá hlavu, ale pokračuje dále.

Po spáření klade samice vajíčka. Pokud se některé samičce nepodaří najít samečka k páření, může se rozmnožovat i nepohlavně a naklást vajíčka neoplozená. Z takových vajíček se ale vždy vylíhnou pouze samičky.

Samice při kladení pokrývá vajíčka lepkavým sekretem, který na vzduchu tuhne a vytváří tzv. ootéku. Ootéka vypadá jako kousek montážní pěny. Jedná se o vaječnou schránku, která chrání vajíčka přes zimu. Vajíčka v ní přezimují a na jaře se líhnou larvy, které se nazývají nymfy.

vajecna-schranka-kudlanky

Vaječná schránka kudlanky (tzv. ootéka).

Kudlanky jsou hmyz s proměnou nedokonalou. To znamená, že u ní neexistuje fáze kukly (jako třeba u motýlů). Nymfy jsou velmi podobné dospělým kudlankám. Nekuklí se, ale než dospějí, musí několikrát svléknout svou kůži, protože kůže na rozdíl od jejich těla neroste. Nymfy nemají křídla a rozmnožovací orgány, ty se jim vyvinou až před posledním svlékáním kůže.  

Vaječnou schránku se nám podařilo najít s dcerou na naší zahradě. Také se nám několikrát poštěstilo potkat i živou kudlanku. Pokud vás s dětmi baví zkoumat hmyz a různé jiné drobné živočichy kolem sebe mrkněte na karty Co se děje v trávě? S kartami jednoduše vtáhnete do přírody jak větší děti, které si mohou přečíst mnoho informací, tak i ty malé. Pro ty nejmenší je u každého živočicha připraven malý úkol, díky němuž se s daným druhem lépe seznámí. Jde o jedny z nejoblíbenějších karet od nás. Můžete je doplnit také nálepkami brouků nebo starým dobrým pexesem s motivy hmyzu a jemu podobnými živočichy.

karty-co-se-deje-v-trave-kudlanka

Kudlanka v kartách: Co se děje v trávě?

je kudlanka nebezpečná pro člověka?

Celé její tělo je dokonale přizpůsobeno k lovu. Kudlanka má nenápadnou barvu, skvělý zrak a silná kusadla. Navíc má dokonalý lovecký nástroj v podobě předních nohou a v trávě je téměř neviditelná.

je-kudlanka-nebezpecna

Kudlanka má nenápadnou barvu, dokonale pohyblivou hlavu a loupeživé nohy.

Její přední nohy jsou přeměněny na tzv. loupeživé nohy. Jsou dokonalým loveckým nástrojem. Holeně jsou opatřené zuby, které pomáhají kořist přidržet. Kořit je lapena loupeživými nohami. Kudlanka ale většinou kořist nezabije, ale pouze ji omráčí svými slinami a sežere ji zaživa.

Při lovu jim pomáhá také jejich dokonale pohyblivá hlava, kterou dokáží otočit kolem dokola. Na hlavě najdeme velké složené oči, díky kterým kudlanky dokonale vidí.

V trávě je téměř neviditelná. Vděčí za to tvaru svého těla i barvě. Na jaře je zelená, na podzim hnědá. Svého maskování umí dokonale využít: na svou kořit trpělivě a bez hnutí čeká. Jakmile se kořist přiblíží, bleskurychle ji chňapne svýma loupeživýma nohama.

Zkrátka a dobře, kudlanka je dokonale přizpůsobena pro lov. Ale člověk je pro ni přece jen již příliš velké sousto. Občas mi lidé říkají, že je kudlanka kousla, já ale takovou zkušenost nemám. Proto předpokládám, že pokousání kudlankou je pravděpodobně velmi vzácné a určitě není nebezpečné. 

 Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová PhD.