Nejjedovatější zvíře na světě je průhledné

Život v divoké přírodě je neustálý souboj kdo z koho, protože mnoho živočichů se živí lovem jiných druhů. Někteří využívají k lovu sílu, jiní lest a někteří mají k dispozici spolehlivý jed. Jed některých druhů živočichů může být velmi silný a nebezpečný. Pokud jste si doteď mysleli, že nejjedovatějším zvířetem na světě bude pravděpodobně had, nenechte se zmýlit a pojďte se společně s námi seznámit s medúzou čtyřhrankou smrtelnou.

Nejjedovatější zvíře na světě: čtyřhranka smrtelná (Chironex fleckeri)

Čtyřhranka smrtelná (nebo také čtyřhranka Fleckerova) je tropická medúza, která má k dispozici jeden z nejsilnějších přírodních jedů. Jed jedné dospělé medúzy by stačil na otrávení až 60 lidí. Proto jí právem náleží neoficiální titul nejjedovatější zvíře na světě.

čtyřhranka smrtelná nejjedovatější zvíře na světě

Čtyřhranka smrtelná (nebo také čtyřhranka Fleckerova)

Čtyřhranka žije v tropických vodách v okolí Austrálie a v oblastech Tichomoří. Její tělo je průhledné, proto je čtyřhranka ve vodě téměř neviditelná, což je pro ni velká výhoda: její kořist ji prostě nevidí. Čtyřhrance smrtelné se někdy říká také mořská vosa.

Čtyřhranka smrtelná se živí rybami a planktonem. K lovu využívá svá dlouhá a jemná chapadla, kterými lapá kořist. Zároveň tyto chapadla slouží i k obraně před predátory, ale její největší nebezpečí spočívá v jejím jedu, kterým paralyzuje kořist a brání se proti možným hrozbám.

Jed čtyřhranky smrtelné a jeho účinky

Jed čtyřhranky patří k nejsilnějším jedům naší planety. Obsahuje směs různých toxických látek, z nichž nejnebezpečnější jsou tzv. kardiotoxiny, které ovlivňují činnost srdce. Při kontaktu člověka s touto medúzou dochází k bolestivému popálení a často také k šoku, který může mít za následek utonutí postiženého. Při požahání je vždy potřeba okamžitá lékařská pomoc.

Zajímavé je, že jako první pomoc pro neutralizaci jedu se používá obyčejný vinný ocet, který je údajně k dispozici na většině pláží. Každopádně i po neutralizaci jedu octem je postižený stále ohrožen na životě a stále potřebuje rychlou lékařskou pomoc.

Kontakt s čtyřhrankou může být pro člověka extrémně nebezpečný. Proto je důležité, aby byli lidé obezřetní, pokud plavou v oblastech, kde se tato medúza vyskytuje. Vhodnou prevencí může být např. nošení vhodného oblečení, které plavce chrání před žahavými chapadly. Některé pláže, kde se nebezpečné medúzy vyskytují jsou označeny speciální značkou.

Značka označující na pláži výskyt medúz

Značka označující na pláži výskyt medúz

Žijí jedovaté medúzy také ve Středozemním moři?

S jedovatými medúzami se můžeme setkat také ve Středozemním moři. Jejich jed ale není zdaleka tak silný jako jed čtyřhranky. I tak je ale požahání od některých druhů medúz ve Středozemním moři minimálně velmi nepříjemné.

Talířovka svítivá (Pelagia noctiluca)

Talířovka svítivá je druh mořské medúzy rozšířený v teplých subtropických a tropických vodách celého světa.  Často ji můžete potkat také kolem pobřeží Evropy ve Středozemním moři. Je celkem běžná, proto má na kontě nejvíce požahaných lidí ze všech druhů medúz.

Tato talířovka má průhledné tělo zvonovitého tvaru s fialovými nebo růžovými detaily. Ve tmě umí světélkovat. Má mnoho tenkých a dlouhých chapadel, které používá k lovu kořisti a k sebeobraně. Je velká okolo 10 cm, ale její chapadla mohou měřit až jeden metr.

talířovka svítivá ve středozemním moři

Talířovka svítivá umí světélkovat

Talířovka svítivá se živí převážně planktonem, malými rybami a jinými drobnými mořskými organismy, které zachytává pomocí svých jedovatých chapadel. Její jed není obvykle pro lidi smrtelný, ale způsobuje intenzivní bolest a vznik puchýřů, které se špatně hojí. Mohou vznikat také jizvy.

Medúza kompasová (Chrysaora hysoscella)

Medúza kompasová obývá pobřežní vody mírného pásma. Můžeme se s ní setkat také ve Středozemním a v Severním moři.

Je velká okolo 20 cm a poznáme ji podle typické žebrované kresby na jejím zvonu. I její jed dokáže člověku způsobit bolestivé šrámy.

medúza kompasová ve středozemním moři

Medúzu kompasovou poznáme podle typické žebrované kresby

Ve středozemním moři se můžeme setkat také s mnoha jinými druhy medúz, většina z nich je ale pro člověka neškodná např. medúza soudkovitá (Rhizostoma pulmo) nebo kořenoústka hrbolatá (Cotylorhiza tuberculata) a mnoho jiných druhů.

Každopádně mnoho jedovatých (nejen mořských) živočichů má velmi pestré barvy. Upozorňují tak případné nepřátele na to, že jsou jedovatí. Proto, když při koupání v moři narazíte na zajímavě zbarveného živočicha, mějte se na pozoru.

A pokud by vás zajímalo, kteří hadi naší planety jsou nejjedovatější, přečtěte si článek: Velký přehled nejjedovatějších hadů na světě.

Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová PhD.