Poznáte 20 nejběžnějších jarních rostlin? + PDF

Poznáte 20 nejběžnějších jarních rostlin? Podívejte se na obrázky a zkuste pojmenovat rostliny, které na nich vidíte. Potom si přečtěte text pod obrázky. V textu najdete správný název rostliny spolu s několika informacemi o ní. Na konci článku si můžete stáhnout PDF s přehledně zpracovanými kartičkami z tohoto článku a můžete se rostliny společně s vašimi dětmi naučit.

1. bledule jarní (Leucojum vernum) je jedovatá rostlina s bílými květy. Roste ve vlhkých lesích a na březích potoků.

2. česnek medvědí (Allium ursinum) je rostlina výrazně vonící po česneku. Roste v lesích a kolem potoků. Na jaře bývá často sbírána, kvůli svým léčivým účinkům.

3. devětsil bílý (Petasites albus) je rostlina se silnou lodyhou. Roste hlavně ve vyšších polohách, nejčastěji ji potkáme v horských lesích a na březích potoků.

4. dymnivka dutá (Corydalis cava) je rostlina s bílými nebo růžovými květy a dutou hlízou. Má ráda kypré půdy. Nejčastěji roste v lesích a v křovinách.

5. jaterník podléška (Hepatica nobilis) má fialové (vzácně i růžové) květy. Roste v listnatých lesích, na jaře květe jako jedna z prvních.

6. koniklec velkokvětý (Pulsatilla grandis) je chlupatá vytrvalá rostlina s fialovými květy. Roste hlavně na stepích a u nás je vzácná.

7. křivatec žlutý (Gagea lutea) má žluté květy a úzké listy, které jsou podobné listům trav. Roste v lesích i na loukách.

8. mokrýš střídavolistý (Chrysosplenium alternifolium) je nenápadná rostlina se žlutozelenými květy. Jeho lodyhy jsou křehké. Ke svému růstu potřebuje velké množství vody, proto jej najdeme nejčastěji v okolí potoků a pramenišť.

  

9. orsej jarní (Ficaria verna) má lesklé žluté květy. Roste na vlhkých místech v lesích a okolo potoků.

10. osívka jarní (Erophilla verna) je velmi drobná a nenápadná jarní rostlina. Její květy jsou bílé. Nejčastěji roste na obnažené půdě (třeba na starých hromadách písku)

11. plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) má modré až fialové květy. Jak květy stárnou mění svoji barvu. Roste v lesích. Patří mezi léčivé rostliny.

12. podběl lékařský (Tussilago farfara) má žluté květy. Roste na okrajích cest, na loukách i na březích potoků. Je léčivý, může nám pomoci při boji s kašlem, ale musíme jej používat opatrně.

 mceclip1-14

13. popenec obecný (Glechoma hederacea) má drobné fialové květy. Roste na loukách a na okrajích lesů. Jeho květy i listy jsou jedlé.

14. prvosenka jarní (Primula veris) má žluté květy a světle zelené listy. Roste v různých druzích lesů. Patří mezi významné léčivé rostliny.

15. pumpava obecná (Erodium cicutarium) je drobná rostlina s fialovými květy. Roste v trávnících, v okolí cest i na pastvinách. Svá semena umí vymrštit, aby dopadla, co nejdále od rostliny.

16. rozrazil perský (Veronica persica) má drobné modré květy. Roste hojně v trávních, v zahradách nebo také v chodnících mezi dlažbou. Někde se mu lidově říká také bouřka.

 

17. sasanka hajní (Anemone nemorosa) má bílé květy. Roste ve světlých listnatých lesích a v křovinách. Často vytváří velké kobercovité porosty.

18. sedmikráska chudobka (Bellis perennis) má růžovobílé květy. Jako jedna z mála rostlin dokáže kvést téměř po celý rok. Patří mezi léčivé rostliny a její květy jsou jedlé.

19. sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) je rostlina s bílými květy. Je mírně jedovatá. Na většině našeho území není příliš hojná. Často bývá pěstována jako okrasná rostlina v zahradách.

20. violka vonná (Viola odorata) má fialové květy, vzácně mohou být i bílé. Květy velmi příjemně voní. Často roste v parcích, v trávnících i v křovinách. Často i ve městech.

Stáhněte si PDF s přehledně zpracovanými kartičkami z tohoto článku a naučte se s dětmi poznávat jarní rostliny (v PDF najdete také návod, jak se rostliny naučit zábavnou formou):

Zobrazit PDF

 

mceclip0-32

Poznávat svět rostlin můžete s našimi výukovými kartami. Najdete mezi nimi karty s nejběžnějšími rostlinami z našeho okolí, karty s léčivými rostlinami a také karty pro nejmenší děti od 3 let, ve kterých najdete mnoho zajímavých pokusů. Děti si v nich díky použitým piktogramům samy zjistí mnoho informací, i když ještě neumí samy číst. V nabídce máme také materiály v PDF.