Poznávejte přírodu všemi smysly: květen

Pozorujte s dětmi přírodu a zkoumejte ji co nejvíce smysly. Jaro je ideální čas, kdy s tím začít – ochutnávejte, poslouchejte, pozorujte, očichávejte a ohmatávejte vše zajímavé. Pouze dbejte na to, abyste svou aktivitou obyvatele přírody nerušili nebo jim neublížili.

Na konci článku najdete PDF ke stažení s odškrtávacím seznamem, co vše je možné v květnu v přírodě vidět a zažít. Pověste si jej na ledničku, postupně čerpejte inspiraci na různé aktivity a zařazujte je do svého programu s dětmi.

Co zajímavého můžete v květnu pozorovat?

V květnu můžeme v přírodě sledovat mnoho zajímavého z říše hmyzu. Na krajích lesů na vyhřáté půdě můžeme sledovat, jak pobíhají a poletují svítivě zelení brouci svižníci. Sledovat můžeme také zásnubní lety našich největších motýlů – otakárků. A na kopřivách se můžeme pokusit najít hodující housenky babočky kopřivovéBrouky i motýly můžete poznávat s našimi výukovými kartičkami

 

svižník

V květnu se rodí mnoho mláďat (např. srnčata nebo selata divokých prasat) a ptáčata vylétávají z hnízd. Je proto ideální čas k tomu, pořídit si dalekohled a vydat se ven na pozorování. Dalekohled nám velmi pomůže, protože nám dovolí k mláďata pozorovat a zároveň se k nim nepřibližovat. Při pozorování zdálky je nemůžeme ohrozit např. tím, že bychom vyplašili jejich rodiče, kteří by je pak mohli opustit.

Dny se začínají prodlužovat, ale i po setmění je stále co pozorovat.  Můžeme pozorovat čtyři planety z pěti, které jsou viditelné pouhým okem. Nad ránem můžeme na nebi zahlédnout všechny čtyři planety naráz:  Jupiter, Venuši, Mars i Saturn.

V polovině května budeme mít také možnost pozorovat částečné zatmění Měsíce. K němu dojde 16. května nad ránem. Měsíc už v tu dobu bude velmi nízko nad obzorem. Jeho úplné zatmění bychom mohli pozorovat, kdybychom se přesunuli do Ameriky.

Co můžete v květnu v přírodě ochutnat?

V květnu najdeme v přírodě mnoho druhů rostlin s jedlými květy a také jarní léčivé rostliny. Udělejte si s dětmi procházku spojenou s ochutnávkou přírody! Nebo si nasbírejte různé léčivé byliny, nasušte je a vyrobte si domácí bylinkovou lékárnu. Ochutnat můžete třeba fialky, medvědí česnek, z pampelišek si vyrobit pampeliškový "med" nebo si vyrobit bezovou limonádu. Pokud léčivé rostliny nepoznáte a chtěli byste se to naučit, podívejte se, jestli by se vám nehodily naše výukové karty s léčivými rostlinami.

V květnu je sezóna chřestu. Můžete jej koupit a uvařit si nějakou specialitu nebo třeba vyrazit na slavnosti chřestu do Ivančic (u Brna), kde můžete ochutnat mnoho zajímavých specialit.

Co můžete v květnu v přírodě slyšet?

Příroda v květnu je plná různých zvuků. Všude slyšíme hlavně ptačí zpěv a mnoho zvuků různých druhů hmyzu. O ptačím zpěvu se můžete více dozvědět v našem dřívějším článku: Víte, proč ptáci zpívají?

Z hmyzu v přírodě uslyšíme například včely, vosy, kobylky nebo sarančata. Od dubna do června můžeme slyšet i cvrčka. Cvrček je u nás díky oteplování životního prostředí stále běžnější. Z tohoto důvodu jej entomologická společnost vyhlásila hmyzem roku 2022. Potkáme jej nejčastěji na slunných stráních s kyprou půdou, ve které si vyhrabává nory. Samečci cvrkají, aby přilákaly samičky. Díky jejich cvrkání, které je velmi hlasité, jej snadno najdeme i my.

Skvělou aktivitou pro menší děti je napodobování pohybů a zvuků různých druhů hmyzu. Děti to velmi baví a pomocí vlastních zážitků se naučí jednotlivé druhy poznávat. Využijte karty Co se děje v trávě? a užijte si s dětmi hodně legrace.

Co voňavého můžete v květnu očichat?

Na jaře kvete velmi mnoho vonících rostlin. Zkuste v trávníku najít violku vonnou, drobou rostlinu s výrazně fialovým květem s příjemnou vůní. V opadavých listnatých lesích můžeme narazit na konvalinku vonnou, kterou poznáte podle jejich květů, které vypadají jako malé bílé zvonečky. Nádherně voní, ale pozor, celá rostlina je prudce jedovatá!

Během května také rozkvétají lípy, bez černý a hlohy. Květy lip krásně voní a navíc jsou léčivé. Nasbírejte si lipové květy a nasušte si je. Můžete si z nich uvařit čaj, který vám uleví, až budete nemocní. Kvetou také ovocné stromy. Zkuste si očichat třeba květy jabloní, možná budete překvapeni, jak krásně voní.

kvety_jabloně

Na co zajímavého si můžete v květnu sáhnout?

Je toho mnoho a fantazii se meze nekladou. Ideální je prozkoumat všemožné květy. Můžete s dětmi rozebrat např. květ tulipánu a podívat se, ze čeho se skládá. Zkoumejte také teploty různých povrchů, když vysvitne sluníčko mnoho povrchů se zahřeje, ale ve stínu pod nimi je stále hodně chladu.

Co o květnu říkají pranostiky?

S pomocí pranostik dříve lidé předpovídali počasí na určité období nebo odhadovali, jaká bude v následujícím roce úroda. V květnu se můžeme setkat např. s těmito pranostikami:

  • Chladno a večerní mlhy v máji, hojnost ovoce a sena dají.
  • Je-li už máj zahradníkem, není stodol milovníkem.
  • Když máj vláhy nedá, červen se předá.
  • Když se v máji blýská, sedlák si výská.
  • Májová vlažička – naroste travička. Májový deštíček - poroste chlebíček.
  • Studený máj, ve stodole ráj.

 

Vytiskněte si seznam, co vše je možné v květnu v přírodě vidět a zažít a pověste si jej na ledničku. Postupně tak můžete čerpat inspiraci a zařazovat aktivity do svého programu s dětmi.

Stáhněte si PDF se seznamem aktivit

K poznávání přírody můžete využít také naše výukové karty: