Prozkoumejte barvy podzimních listů s pomocí pokusu!

Podzim je nejbarevnější částí roku. Zrají různé plody a také listy stromů se zbarvují do všech možných barev od žluté, přes červenou až po hnědou. Vliv na změnu barvy listů má sluneční záření, okolní teplota i druh stromu. Listy dubů a buků se zbarvují do hněda, listy lípy a habru do žluta a červené listy najdeme nejčastěji na javorech. Ale paleta odstínů je mnohem bohatší.

Nasbírejte si na procházce nejkrásněji zbarvené listy a pojďte z nich s dětmi barvy vytáhnout a prozkoumat všechny ty zářivé odstíny!

barevne_listy_web

Budeme potřebovat:

  • Několik různě barevných listů (vč. zeleného)
  • Horká voda, hrnec a sporák
  • Alkohol (vodka, slivovice nebo třeba Alpa)
  • Sklenice (tolik, kolik máme barevných variant listů)

 

Jak na to?

  1. Listy povaříme 5 minut ve vodě (lze povařit všechny barvy v jedné vodě naráz).
  2. Do připravených sklenic nalijeme alkohol.
  3. Listy vyjmeme z horké vody a vložíme je do připravených sklenic s alkoholem (dáváme vždy jednu barvu listů do jedné sklenice). Necháme je naložené asi 24 hodin (někdy stačí i kratší doba).
  4. Po 24 hodinách zkontrolujeme výsledek, tedy zda se alkohol odbarvil.
  5. Jednotlivé odstíny pak můžete pohledem proti světlu porovnávat. 

Proč se na podzim barví listí do různých barev?

Listy obsahují chlorofyl, což je zelené barvivo, které pomáhá rostlinám získávat energii, ze slunečního záření. Chlorofyl je zelený a zbarvuje tak listy do zelena. Listy obsahují i jiná barviva než zelený chlorofyl, ale chlorofyl je natolik dominantní, že všechny ostatní barvy překryje. To platí zejména na jaře v v létě.

Na podzim nastává velká změna. Díky menšímu množství slunečního záření se chlorofylu tvoří méně a také se toto zelené barvivo začíná v listech rozkládat. Díky tomu můžeme vidět i jiné barvy obsažené v listech. Žluté odstíny způsobují barviva jménem karotenoidy, hnědé listy jsou zbarvené pomocí melaninů a za červenou barvu mohou antokyany (které se na podzim nově tvoří).

Tento pokus je ukázka z oblíbených výukových karet Jednoduché pokusy pro zkoumání přírody. Pokud vás pokusy baví, tak vás jistě zaujmou podobné pokusy v těchto kartách: