10 kreativních způsobů jak využít kaštany nejen ke hře

Podzimní období je mimo jiné obdobím zrání kaštanů. Jakmile se na stromech objeví ostnité tobolky, nemohou se děti dočkat, až dozrají a začnou vypadávat kaštany. Na podzim pak s nadšením kaštany hledají, shazují je ze stromů a nosí jich domů plné kapsy. A mnohdy neodolají ani dospělí, aby si jeden nesebrali alespoň do kapsy… Vydejte se do přírody, nasbírejte si pytlík kaštanů a využijte je k mnoha zajímavým činnostem, některé z nich určitě ještě neznáte.

1. Vyrobte si s dětmi zvířátka nebo jimi ozdobte svůj domov

Nasbírejte si různé velikosti kaštanů, žaludů nebo třeba plody javoru a vyrobte si s dětmi různé postavičky. Dobrým pomocníkem vám budou ostré nůžky (nebo malý vrtáček) a sirky (nebo kousky špejlí). Plody můžete také různě pomalovat fixami (namalovat jim oči, pusu apod.). Fantazii se meze nekladou. Pokud se vám nechce vyrábět zvířátka, můžete kaštany použít např. do podzimních věnců nebo je jen vyskládat do pěkné misky, i tak nadělají spoustu parády.

Mimochodem, víte, že u nás roste několik druhů javorů a že je lze poznat také podle jejich plodů? Mrkněte se na náš článek: Plody javoru: jak se šíří a jak poznat, ke kterému druhu patří?

Postavičky vyrobené z kaštanů

Oblíbené postavičky z kaštanů

2. Vyskládejte si z kaštanů mandalu

Nasbírejte si v přírodě různé přírodniny (např. kaštany, hlemýždí ulity, kousky větviček nebo různě barevné listy) a vyskládejte z nich pravidelné obrazce (ty kruhovité se nazývají mandaly). Je jen na vás jak ji uděláte složitou. Je dokázáno, že mandaly pomáhají uvolňovat stres a působí velmi relaxačně na naši psychiku (proto se mandaly využívají např. při arteterapii).

Mandala z kaštanů

Mandala z kaštanů

3. Udělejte z učení hru

Kaštany se dají výborně využít k procvičování počítáni nebo abecedy. Počítat s kaštany můžete různě. Můžete např. udělat hromádky s různým množstvím kaštanů a ty seskupovat a sčítat. Nebo si můžete vzít s sebou ven hrací kostku. Děti hodí kostkou, jaké číslo jim padne, tolik kaštanů se pokusí nasbírat (což je mimochodem ideální způsob jak nasbírat kaštany pro další tvoření).

Nasbírejte si nejen kaštany, ale i různé jiné plody, které na podzim najdete a využijte je k tomu, aby se vaše děti naučily rozeznávat různé druhy stromů. Jde o ten nejpřirozenější způsob, jak děti nenásilně něco nového naučit, protože tak využijete jejich přirozené zvídavosti. Nejlepší je pokud mohou děti přiřazovat plody ke kartičkám plodů různých druhů listnatých stromů. S kartičkami se tímto způsobem velmi hezky pracuje. V nabídce máme také třísložkové karty plody listnatých druhů stromů

4. Nechejte děti skládat různé obrazce podle předlohy

Namalujte na papír s pomocí puntíků různé obrazce (např. kruh, hvězdu, sluníčko, šipku) a nechejte děti, ať tyto obrazce vyskládají z kaštanů. Děti si tak procvičí jemnou motoriku, představivost a prostorovou orientaci.

5. Použijte kaštany k rozvoji logického myšlení u menších dětí

Najděte si klidné místo (ať už v přírodě nebo doma) a začněte skládat pravidelné obrazce (např. kruh, řadu, vlnovku, hromádky o stejném počtu kaštanů, hromádky s počtem kaštanů od 1 do 10ks apod.). Obrazce nechávejte nedokončené a poproste dítě, aby pokračovalo místo vás.

6. Odneste kaštany do lesa nebo do zoo

Mnoho lesních zvířat si na kaštanech rádo pochutná (např. prase divoké). Nejlepší je, pokud odnesete do lesa kaštany co nejčerstvější, protože ty suché už mnoho zvířat nedokáže požvýkat a tvrdá slupka jim může také ublížit. Pokud plánujete výlet do zoologické zahrady, zavolejte tam předem a zeptejte se, zda mají o kaštany zájem. Mnoho zoologických zahrad kaštany na podzim vítá jako zpestření jídelníčku pro mnohá zvířata.

Některá zvířata na podzim upadají do zimního spánku, proto se musí co nejvíce vykrmit. Ta, kterým nosíme kaštany, to většinou nejsou. Víte, která zvířata v zimě spí?

7. Není kaštan jako kaštan – poohlédněte se po tom jedlém

Klasické kaštany tak jak je známe, jsou plodem stromu s názvem jírovec maďal a nejsou jedlé. Ale existují také jedlé kaštany. Známe je např. z vánočních trhů jako tzv. pečené kaštany. Jedlé kaštany jsou plody stromu jménem kaštanovník setý (někdy také jedlý). Jedlé kaštany jsou na rozdíl od těch klasických zašpičatělé a rostou v mnohem pichlavější tobolce než ty klasické. Kaštanovník setý roste v jižní Evropě a v Asii, ale v teplých oblastech na něj můžeme narazit i u nás. Pokud u vás žádný kaštanovník neroste, můžete výrobky z něj (např. mouku) koupit ve zdravé výživě nebo na internetu.

Plod kaštanovníku setého neboli jedlého kaštanu v ostnité číšce

Plod kaštanovníku setého neboli jedlého kaštanu v ostnité číšce

8. Vyrobte si léčivou tinkturu pro dospělé 

Můžete ji vyrobit např. pro babičku jako dárek k vánocům. Kaštany je nejvhodnější používat ve formě mastí nebo tinktur. Kaštanová tinktura nám dokáže ulevit od bolesti, při otocích nebo nám pomůže, pokud trpíme křečovými žilami, revmatem nebo pocitem studených nohou. Nasbírejte v čisté přírodě 20 kaštanů, oloupejte je, nastrouhejte nebo nasekejte na menší kousky (můžete i rozmixovat) a zalijte 40% vodkou nebo slivovicí. Každý den nálev protřepejte a nechejte luhovat asi jeden měsíc, poté tinkturu přeceďte a označte štítkem. Při potížích tinkturu nanášejte na postižené místo asi 4x denně.

9. Vyrobte si vlastní bio-postřik proti mšicím

Oloupané kaštany opražte na pánvi, rozmixujte na prášek a uschovejte. Až vás budou trápit mšice, přidejte k prášku vodu a 20 minut vše provařte. Směs nechejte vychladnout, přeceďte a použijte jako přírodní postřik na mšice.

10. Noste kaštany v kapse

Existuje velké množství pověr, k čemu všemu lze kaštany využít. Některá z nich praví, že pokud budete v kapse nosit celý rok darovaný kaštan, přestanou váš bolet záda. Jiná zase praví, že kaštany pod polštářem nás ochrání před rýmou… Tak to zkuste a uvidíte.

Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová PhD.