Tipy na práci s kartami zvířata celého světa

Karty zvířata celého světa obsahují 80 ručně ilustrovaných karet zvířat žijících v Severní i Jižní Americe, Africe, Evropě, Asii, Austrálii nebo v polárních oblastech a v mořích. Karty byly zpracovány tak, aby v nich bylo mnoho tzv. endemitních druhů, tedy druhů, které žijí pouze na jednom místě na světě (v kartách jde tedy o endemity kontinentů). V kartách najdeme jedu sólo kartu pro každý kontinent, která nám o něm odhalí mnoho základních informací (např. rozlohu, počet obyvatel nebo států apod.).

Při základním použití karet mají děti za úkol rozdělovat jednotlivá zvířata na mapě podle toho na jakém kontinentu žijí (k tomu vám pomůže kromě textu i barevné označení podle Montessori kódování na zadní straně karet – oranžová pro Severní Ameriku, fialová pro Jižní Ameriku, zelená pro Afriku, červená pro Evropu, žlutá pro Asii a hnědá pro Austrálii). I menší děti se tak při práci přirozeně seznámí s mapou světa a naučí se rozpoznávat jednotlivé kontinenty. 

Zvířata_celého_světa_web1

Karty se ale dají využít mnoha jinými způsoby, zde přináším několik dalších tipů pro práci s nimi:

  1. Děti se mohou samostatně učit rozpoznávat jednotlivé druhy zvířat. Jejich správný název si pak zkontrolují jednoduchým otočením karty, protože z lícové strany karty je zobrazeno pouze zvíře, bez jeho označení.

  2. Děti mohou karty třídit do různých kategorií (např. podle prostředí kde zvíře žije, druhu jeho potravy jako je býložravost, masožravost, podle výšky, váhy apod.)

  3. Je také možné vytvářet z karet řetězce nebo dvojice podle různých zadání – např. podle toho kdo koho žere, kdo je s kým asi příbuzný, kdo je větší a kdo menší apod.

  4. Sadu můžeme doplnit plastovými postavičkami zvířat a přidat tak do hry další zajímavý prvek, který zapojí do učení také hmat a učení tak bude efektivnější (skvělá jsou realistická zvířata např. značek Schleich nebo safari Ltd.).

  5. Součástí sady je bavlněný pytlík na karty, díky tomu je můžeme vzít kamkoli s sebou, aniž bychom se museli bát, že je nějak poškodíme. Vezměte je s sebou tam, kde musíme čekat a zpříjemněte si tyto chvíle. Zjednoduší vám tak chvíle při čekání u lékaře nebo když cestujete vlakem. Tím, že se na rozdíl od knihy nejedná o jeden dlouhý příběh, ale mnoho karet, tak můžete rychle přerušit práci s nimi pokud je potřeba.

  6. Karty můžete využít také pro hru ve dvou, kdy jeden z dvojice odpovídá na otázky, které mu druhý k danému zvířeti dává. Například kolik má zvíře potomků, kolik váží apod.

  7. S kartami můžete hrát také jednoduchou přebíjenou podle toho kolik dané zvíře váží nebo měří…

 

Jistě přijdete ještě na mnoho dalších způsobů jak karty dále využít.

Karty lze zakoupit zvlášť bez mapy případně můžete koupit pouze samostatnou mapu. Doporučuji ale zakoupit karty v sadě s mapou. Sady jsou cenově zvýhodněné a umožní vám využít kartičky opravdu naplno.