Plody javoru: jak se šíří a jak poznat, ke kterému druhu patří?

V České republice rostou tři původní druhy javorů: javor horský (klen), javor mléčný (mléč) a javor babyka. Můžeme je jednoduše rozeznat podle jejich listů, málokdo ale ví, že je lze stejně snadno poznat také podle jejich plodů.

Jak poznám naše domácí druhy javorů podle plodů?

Plod javoru je tvořen dvěma srostlými nažkami, proto se plody javorů nazývají dvounažky. Každá nažka je opatřena dlouhým křídlem a obsahuje jedno semeno.

Naše domácí druhy javorů poznáme podle plodů s pomocí úhlu, který mezi sebou nažky svírají. Nejostřejší úhel najdeme u javoru klenu, tupý úhel u mléče a nažky javoru babyky stojí přímo naproti sobě. Plody javoru babyky jsou navíc o něco menší než plody klenu a mléče. 

Mnoho lidí má problém, že si navzájem plete javor klen a javor mléč. Právě díky jejich plodům si můžeme tyto dva stromy lépe zapamatovat. Plody klenu jsou na rozdíl od mléče KLENutější, semínko je tedy "tlustší" a nezralé plody mléče MLÉČí, tedy pokud je utrhneme, vytéká z nich bílé mléko.

domácí druhy javorů poznáme podle jejich plodů

Plody našich domácích druhů javorů dobře poznáme podle toho, jaký úhel mezi sebou nažky svírají.

TIP na aktivitu s dětmi: vydejte se ven a nasbírejte si listy a plody všech tří druhů javorů. Všechny většinou rostou i ve městech, protože se velmi často pěstují. Pak nechte děti, aby přiřazovaly nasbírané plody k listům a jménům jednotlivých druhů. Pokud vás zkoumání stromů baví, mrkněte na karty Listnaté stromy a jejich plody a udělejte si malou sbírku plodů nebo listů. Můžete je přiřazovat ke kartičkám a vždy si o daném druhu něco nového přečíst. Menší děti mohou přiřazovat plody ke kartičkám s plody. Ti starší si mohou úkol ztížit a přiřazovat nasbírané plody k obrázkům listů.

plody javoru v ruce a na výukové kartičce

Kartičky Listnaté stromy a jejich plody jsou dobrou pomůckou, aby se děti naučily poznávat naše listnaté druhy stromů. Syn je zatím malý, takže přiřazuje vždy plody k obrázkům plodů nebo listy k obrázkům listů.

Jak se šíří javory? Létají prostorem jako malé vrtulníky

Když jsme byli malé děti trhali jsme plody javorů a lepili si je na nos. Nikdy jsme ale nepřemýšleli nad tím, proč vlastně plody javorů vypadají tak jak vypadají. A to je trochu škoda, protože plody nemají jen tak nějaký nahodilý tvar, ale jde o tvar, který dokonale plní svůj úkol: semínko musí doletět co nejdále od mateřského stromu. Důvod je jednoduchý, když se semínka vyroste strom je potřeba, aby byl dostatečně daleko, aby si stromy vzájemně nestínily a nemusely se dělit o vodu a živiny.

K tomu, aby nažka přistála, co nejdále od mateřského stromu využívá příroda jednoduchých fyzikálních zákonů. Část se semínkem je nejtěžší, nažka tak padá vždy touto částí napřed. Díky odporu vzduchu při pádu se křídlo nadnese a začne se otáčet.  Podobný princip využívá pro svůj let i vrtulník. Semínko tak nepadá přímo dolů, ale může doletět i velmi daleko od stromu. Jak daleko semínko doletí záleží také na tom, z jaké výšky nažka spadne a jestli fouká vítr.

TIP na aktivitu s dětmi: nasbírejte plnou hrst nažek javoru, vylezte na nějaké vyvýšené místo a sledujte, jak se semínka při pádu z výšky roztočí. Dvounažky rozdělte a semínka pouštějte jednotlivě. Můžete srovnat dolet semínek z různé výšky nebo vyzkoušet, které semínko doletí do větší dálky: to s větším křídlem nebo to s menším?

Jak to, že jdou plody javoru nalepit na nos?

Na nos se většinou lepí nažky javoru mléče. Javor mléč dostal své jméno podle bílé lepkavé tekutiny, která vytéká z poraněných míst, podobně jako u pampelišky. Tato tekutina se nazývá latex. A právě proto, že latex lepí, můžeme si nažku přilepit na nos.  

plod javoru nalepeny na nose

Děti si plody javorů rády lepí na nos, ty naše tuto aktivitu milují.

Pokud vás s dětmi baví různé pokusy, mrkněte se na náš starší článek: Prozkoumejte barvy podzimních listů s pomocí pokusu. Pokud si nasbíráte různobarevné listy javorů, budou se vám hodit jak pro přiřazování ke kartičkám, tak pro pokusy v uvedeném článku.

Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová PhD.