Jak poznat zvíře podle trusu?

Trus zvířat není zrovna lákavé téma. Je to ale jeden ze způsobů, jak poznat, která zvířata v určité oblasti žijí. V zimě, když je sníh, stačí nám umět rozeznávat různé stopy. Když je ale sněhu málo nebo je léto, může se nám umění rozpoznávat trus různých druhů zvířat hodit. Pojďte se s námi podívat na to, jak poznat nejběžnější druhy zvířat podle trusu.

Jak vypadá trus zajíce?

Trus zajíce vypadá jako malé lehce zploštělé kuličky o průměru 1 až 2 cm. Bobky mají hnědou barvu a jsou v nich zřetelně viditelné zbytky zaječí potravy. V zimním období je trus zajíce světlejší, protože jeho potrava obsahuje méně vody.

Na trus zajíce můžeme narazit velmi často. Nejčastěji jej najdeme na polích, na loukách a v lesích. Bobků nebývá nikdy velký počet, protože zajíc je na rozdíl od králíka neodkládá na jednom místě, ale spíše je trousí, když je na pastvě. Zajíci si na rozdíl od králíků nevyhrabávají nory, ale přebývají v plytkých důlcích, na které můžeme v trávě také často narazit.

Jakmile napadne trocha sněhu, můžeme kromě trusu všude sledovat také mnoho zaječích stop. Přečtěte si o nich v samostatném článku:  Co nám mohou prozradit stopy zajíce?

trus-zajice

Trus zajíce polního vypadá jako malé, lehce zploštělé kuličky.

Jak vypadá srnčí trus?

Srnčí trus má tvar protáhlých válečků, které jsou někdy téměř kulovité a jindy na jedné straně zašpičatělé. Jednotlivé bobky jsou asi 1 cm tlusté a mají délku okolo 1,5 cm. Jsou tmavé a v čerstvém stavu výrazně lesklé. V letním období mohou být na sebe namačkány tak, že se ani po dopadu nerozsypou do jednotlivých bobků. Pokud se rozsypou nejsou úplně kulaté, ale otlačené od sebe navzájem.

Pokud vás zajímají také srnčí stopy, pročtěte si článek: Jak vypadá stopa srnky a co z ní lze vyčíst?

srnci-trus

Srnčí trus: bobky jsou tvarově podobné jelenímu trusu, ale jsou mnohem drobnější

Jak vypadá jelení trus?

Jelení trus má podobu tmavých až úplně černých bobků, které jsou na jedné straně zašpičatělé. Měří v průměru 1 až 2 cm a jeho délka se pohybuje okolo 2 až 2,5 cm. Čerstvé bobky se výrazně lesknou.

Podle trusu můžeme dokonce poznat laň od jelena. Jelení trus je větší. Na jedné straně je zašpičatělý, na druhé straně najdeme malou jamku. Trus laně je protáhle válečkovitý. Na jedné straně je zašpičatělý, ale na druhé straně je na rozdíl od jelena zaoblený. Je také štíhlejší.

 

Na jelení trus narazíme nejčastěji v lese nebo na lesních mýtinách. Často jej najdeme také na tzv. ochozech. Ochozy jsou pěšinky, které zvěř při průchodu lesem pravidelně používá. Stejné ochozy používá často mnoho generací zvěře, proto jsou tyto pěšinky často pěkně vyšlapané a pro zvěř velmi pohodlné.

jeleni-trus

Jelení trus: v létě nebývají bobky tak pravidelně válcovité, protože jsou měkčí a navzájem se pomačkají

Jak vypadá trus prasete divokého?

Trus prasete divokého se od jeleního a srnčího trusu výrazně liší. Jde o hrudky buřtovitého tvaru, které se někdy rozpadají na nepravidelné bobky. Hrudky mohou být až 7 cm silné a 10 cm dlouhé. V čerstvém stavu mají téměř černou barvu. Najít je můžeme jak v lese, tak na louce.

Mnohem častěji se však můžeme setkat se stopami divočáka. Podívejte se, jak vypadají stopy divočáka a jaké další známky jeho pobytu můžeme v lese najít: Jak vypadá stopa divočáka?

trus-prasete-divokeho

Trus prasete divokého se často rozpadá na nepravidelné bobky

Na trus masožravých zvířat narazíme mnohem méně často než na trus býložravců, protože zvířata živící se masem potřebují k nasycení mnohem méně potravy, a tak také méně často kálejí. Na rozdíl od býložravců, ale masožravci často používají svůj trus k označení svého území a odkládají jej na různých výrazných místech.

Jak vypadá trus kuny?

Trus kuny má tmavou barvu, je úzký a na jednom konci vybíhá v dlouhou tenkou špičku. Často bývá různě zakroucený. Kuna svůj trus používá k označkování svého území a ráda jej odkládá na různá vyvýšená místa, jako jsou pařezy nebo výrazné kameny. Pokud vás zajímají také stopy kuny, mrkněte na článek: Jak vypadá stopa kuny a kde ji hledat?

jak-vypada-trus-kuny

Trus kuny najdeme často na vyvýšených místech jako jsou pařezy nebo velké kameny

Jak vypadá trus lišky?

Trus lišky obecné má tvar malých válečků, které jsou na jedné straně zašpičatělé. Jednotlivé válečky jsou 5 až 10 cm dlouhé. Nejdříve má tmavou až černou barvu, postupně ale šedne až téměř zbělá.

trus-lisky

Trus lišky obecné má tvar válečků, které jsou na jedné straně zašpičatělé. Starý trus často úplně zbělá.

V době, kdy jsem článek připravovala jsem měla telefon plný fotek trusu. Moji přátelé už mě znají, takže je už asi nic nepřekvapí a nerozhodí. Stále se ale trochu děsím toho, až bude chtít tchyně vidět nejnovější fotky svých milovaných vnoučat. Té to budu asi těžko vysvětlovat 😊Zvlášť, když mám v plánu článek neustále rozšiřovat, podle toho, na jaký trus v přírodě narazím.

Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová PhD.