Jak vypadá stopa kuny a kde ji hledat?

Kuna je malá lasicovitá šelma, která u nás žije téměř všude. Pokud jste nadšenými přírodovědci nebo řešíte, kdo že se vám to zabydlel na půdě, pravděpodobně vás zajímá, jak poznat stopu této šelmy v přírodě. Pojďte se s námi podívat na to, jak vypadá stopa kuny a jak ji můžeme jednoduše odlišit od stop ostatních živočichů.

Jak vypadá stopa kuny?

Stopa kuny je dlouhá okolo 3,5 cm a okolo 4 cm široká. Přední končetina je o něco větší než zadní končetina, proto bývají i otisky předních tlapek větší.

Na zadní tlapce jsou všechny středové polštářky srostlé, na přední tlapce jich můžeme najít několik. Při pohybu však nejčastěji vznikají dvojstopy, kdy kuna šlape nejčastěji zadními tlapami na stejné místo, jako předtím předními. Otisky zadních nohou tak přetisknou ty přední.

Stopa kuny ve sněhu a nákres stop

Stopy kuny poznáme nejlépe podle toho, že každá tlapka má pět prstů

Kuny mají na všech tlapkách 5 prstů opatřených drobnými ostrými drápky. Díky drápkům velmi obratně šplhají po stromech. V tom je málokteré zvíře trumfne. U stop zadních tlapek se často stává, že se pátý prst neotiskne a stopa je pak velmi podobná stopě kočky.

U nás se můžeme setkat se dvěma druhy kun: kunou lesní (Martes martes) a kunou skalní (Martes foina). Kuna lesní obývá lesy a lesnaté oblasti a s kunou skalní se setkáme ve skalách a velmi často také v našich obydlích.

Stopy obou druhů jsou si velmi podobné. Kuna lesní má ale tlapy osrstěné, proto se prstové polštářky většinou neotisknou příliš zřetelně. Kuna skalní nemá tlapy osrstěné a její stopy tak bývají zřetelnější.

Jak vypadá stopa kuny ve sněhu?

Stopu kuny ve sněhu poznáte velmi jednoduše již z dálky, protože kuna se po zemi většinou pohybuje pomocí poskoků, chůzi používá jen málokdy. Ve sněhu tak vzniká typická a snadno rozeznatelná stopní dráha. Kuna při hopkání vždy dopadá na obě tlapky zároveň, a tak jsou stopy otištěny vedle sebe. Říká se jim párové stopy. Párové stopy mohou být od sebe vzdáleny až 100 cm. Pro lepší představu se podívejte na obrázek.

Stopa kuny ve sněhu a skákající kuna

Kuna se po zemi nejčastěji pohybuje poskoky, vznikají tak typické stopní dráhy s párovými stopami

Pokud kuna běží předhazuje stejně jako zajíc zadní nohy před přední a vzniká tak typická stopní dráha, ve které se stopy otiskují do obrazce připomínajícího písmeno Y. Pro lepší představu se podívejte, jak vypadají stopy zajíce.

Jak se liší stopa kuny a kočky?

Stopa kuny je na první pohled velmi podobná stopě kočky. Stopu kuny od stopy kočky můžeme nejčastěji odlišit podle počtu prstů ve stopě a také podle toho, zda jsou ve stopě otištěné drápky. Kuna i kočka mají velmi ostré drápky. Kočka však umí své drápky na rozdíl od kuny zatáhnout a používá je pouze při lovu. Proto se drápky do stop kočky neobtiskují (výjimkou mohou být bahnitá místa, kde to kočce klouže). Drápy kuny jsou ostré a do stopy se otiskují vždy.

Jak vypadá stopa kuny a stopa kočky

Dobře otisknuté stopy kuny a kočky se odliší poměrně snadno podle počtu prstů a podle drápků

Stopy kuny od stop kočky můžeme mít problém rozlišit na tvrdším podkladu, kdy se zřetelně neotisknou kuní drápky a často také pátý prst na zadní tlapce. Na takových místech je odlišení stop kočky a kuny poměrně obtížné.

V létě zanechá kuna stopy jen výjimečně, narazit na ně můžeme pouze občas po dešti. Někdy můžeme narazit na jejich zásobárnu. Poznáme ji podle toho, že v ní najdeme zbytky různých skořápek, protože kuny si rády pochutnají mimo jiné i na ptačích vejcích. Často můžeme narazit také na jejich trus, který kuny rády zanechávají na různých vyvýšených místech. Více se o tom můžete dočíst v článku: Jak poznat zvíře podle trusu?

Sledování stop kuny ve volné přírodě může být zajímavým zážitkem a poskytuje nám možnost lépe porozumět tomuto zajímavému živočichovi. Zkusíte je letos v zimě také najít?

Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová  PhD.