Pohybové hry pro děti v MŠ inspirované přírodou

Mateřská škola je pro děti prvním krokem do světa vzdělání, kde se učí nejenom různým znalostem, ale také důležitým dovednostem pro život, jako je spolupráce, empatie a týmová práce. Pohyb je klíčovou součástí dětského vývoje. Posiluje nejen tělo, ale také podporuje zdravý duševní vývoj.

V mateřské škole můžeme propojit radost z pohybu s láskou k přírodě prostřednictvím různých pohybových her. Děti se mohou skvěle vyřádit a využít přebytečnou energii, ale také se mohou něco nového naučit. Pojďte se inspirovat variabilními pohybovými hrami pro děti v MŠ na téma příroda.

Co jsem za živočicha?

Děti mají v této pohybové hře za úkol napodobit různé druhy živočichů. Může se jednat nejenom o různá oblíbená zvířata, ale také o různé druhy hmyzu jako je třeba včela nebo pavouk. Aby byla hra pro děti zajímavá i opakovaně, můžete dětem sdělovat, která zvířata mají napodobit vždy jiným způsobem. Můžete dětem říct, co mají napodobovat, můžete jim ukázat obrázek nebo jim můžete pustit zvuk daného zvířete.

Pokud nemáte k dispozici zvuky zvířat, můžete je zdarma přehrávat přímo z internetu. Skvělá je knihovna zvuků od BBC, která obsahuje nejenom zvuky přírody, ale také mnoho jiných zvuků. Při hledání zvuků živočichů doporučuji vkládat do vyhledávacího řádku jména živočichů v latině (lze je jednoduše vygooglit).

Já s touto hrou pracovala v kartách: Co se děje v trávě? V kartách najdete mnoho běžných druhů hmyzu, které mohou děti pozorovat. Jejich úkolem je pak napodobit, jak se daný živočich pohybuje. Díky tomu, že si děti spojí pozorování s pohybem, lépe si pak zapamatují také informace o daném živočichu, které jsou u každého druhu uvedeny.

Hru můžete ozvláštnit také tím, že děti rozdělíte na dvě poloviny. Jedna část dětí napodobuje dané zvíře a ta druhá hádá, o jaké zvíře jde…

Najdi rostlinu!

Tato hra propojuje pohyb s hledáním rostlin v přírodě. Děti mohou být rozděleny do týmů nebo hledat samostatně. Jejich úkolem je najít podle obrázků různé druhy rostlin v okolí školky. Když rostlinu najdou, musí ji přinést buď celou nebo jen její určenou část a úlovek položit k obrázku rostliny. Mohou také hledat listy nebo plody stromů.

Na začátku nebo na konci hry je vhodné rostliny dětem představit a vysvětlit jim, jak jednotlivé druhy poznají. Obrázky rostlin můžete snadno najít na internetu, stáhněte si hlavně ty, které se v okolí vaší školky vyskytují. Pokud chcete mít práci jednodušší pořiďte si karty Rostliny okolí lidských sídel. Najdete v nich nejběžnější rostliny, které u nás rostou skoro všude. Když jsem tuto hru vymýšlela pro naši školku, našla jsem na loučce před školkou v Brně skoro všechny rostliny z balíčku.

Někomu se nemusí líbit, že děti rostliny trhají. Pokud ale vyberete ty správné, zcela běžné rostliny, nemusíte se obávat, že byste přírodě nějak uškodili. Důležité však je vysvětlit dětem, že některé rostliny trhat můžeme a jiné jsou vzácné nebo jedovaté, a proto je trhat nemůžeme. Také je vhodně dětem vysvětlit, že trhání rostlin v trávníku na vlastní zahradě je jiné než v lese nebo na louce.

TIP na modifikaci hry do třídy: Princip této hry můžete využít na přípravu podobné hry s jiným tématem vhodnějším do třídy. Nachystejte dětem krabičky v různých barvách a po třídě poschovávejte obrázky kvetoucích rostlin (nebo klidně různých předmětů). Úkolem dětí je najít co nejvíce obrázků a vhodit je na základě barvy jejich květu (příp. předmětu) do správné krabičky. Podobně můžete hru upravit na jakékoli téma vás napadne.

karticky-stromy

Přiřazování listů ke kartičkám Listnaté stromy a jejich plody

Ježek a podzim

Zahrajte si s dětmi na ježka, který se snaží vykrmit před tuhou zimou. Na podzim ježek neúnavně hledá hmyz a jiné laskominy, kterými se živí. Potom se uloží k zimnímu spánku. O tom, čím se živí ježek si můžete více přečíst v článku: Co žere ježek?

Jak hru hrát? Doprostřed třídy dáme velkou hromadu kaštanů nebo třeba lego kostek, které představují brouky nebo žížaly. Každé dítě si najde svůj domeček a označí si jej (ideální je, když si děti položí na zem kruh). Úkolem dětí je vykrmit se na zimu stejně jako ježek. Pokaždé si ale smějí z hromádky vzít pouze jeden kousek potravy a musí si jej odnést do domečku. Ježek při hledání potravy překonává mnoho překážek, proto to nebudou mít tak jednoduché ani děti, musí si pro potravu dojít vždy určitým způsobem:

„…pro první žížalu si ježek doskáče po jedné noze…
…pro druhou žížalu se ježek připlazí apod.“ kreativitě se meze nekladou.
 

Na začátku hry můžete dětem říct krátký příběh: „Kdopak ví, co dělají ježci v zimě? No přece spí! Aby přežili zimu musí se na podzim co nejvíce vykrmit. Proto na podzim hodně jí. Chutnají jim hlavně různí brouci, žížaly a jiní podobní živočichové. Jakmile se vykrmí a začne být chladno, najdou si nějaký úkryt, třeba velkou hromadu listí, tam si zalezou a uloží se k zimnímu spánku“.

Na jaře pak můžeme hru upravit a z ježků se mohou stát starostliví ptačí rodiče, kteří nosí svým mláďatům do hnízda různé housenky a jiné podobné laskominy. V zimě si pak mohou létat ptáčci pro semínka do krmítka (fantazii se meze nekladou).

Pohybové hry propojené s tématem přírody mají nejen pozitivní vliv na tělesný vývoj dětí, ale také podporují jejich lásku k přírodě a učí je důležitým životním dovednostem. Paní učitelky ve školce mají jedinečnou příležitost inspirovat děti k objevování krásy přírody kolem sebe prostřednictvím kreativních a zábavných pohybových her. Tímto způsobem můžeme vychovat novou generaci dětí, které budou milovat přírodu a pečovat o ni pro budoucí generace.

Pokud hledáte další inspiraci, přečtěte si náš článek: 5 tipů na zábavné hry pro děti v místnosti.

Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová PhD.