Poznávejte přírodu všemi smysly: říjen

Příroda se ochlazuje, ale pokud máme štěstí na hezké počasí, můžeme si užívat babího léta. Dny se rychle zkracují (až do 21. prosince). Každý den je kratší asi o 3 minuty, takže za celý měsíc se den zkrátí asi o hodinu a půl. Poslední říjnovou neděli budeme posouvat hodiny na zimní čas, bude o hodinu méně – ve 3 hodiny ráno se čas posune zpět na 2 hodinu.

Co je v říjnu v přírodě dobrého?

Po prvních mrazech můžeme ochutnávat plody trnky obecné. Dokud nenamrznou, jsou velmi trpké, ale po prvních mrazech trochu zesládnou. Poznáme je podle typicky modré jakoby ojíněné barvy a kulatého tvaru.

Po prvních mrazech můžeme také jíst mišpule, které můžeme vzácně objevit i u nás (dříve se velmi často pěstovaly). Plody mišpule vypadají jako malá hnědá kožovitá jablíčka. Než přemrznou, jsou velmi tvrdé. Po přejití mrazem dozrávají. Chutnají podobně jako hrušková povidla.

V říjnu můžeme také trhat šípky a nasušit si je na horší časy. Čaj z šípků posílí naši imunitu až budeme nemocní, je ale velmi vhodný také jako prevence. Nejlepší je sbírat je ještě tvrdé před prvními mrazy, protože jakmile změknou ztrácí prý mnoho vitamínů.

Priroda_do_kapsy_rijen_mišpule

Co můžete v říjnu v přírodě slyšet?

V přírodě se barví se listy, zkoušeli jste někdy poslouchat šustění listů se zavřenýma očima? Nebo si nasbírejte různé plody podzimu a vyrobte dětem z neprůhledných krabiček sluchové pexeso

Co můžeme v přírodě vidět?

Pokud je na podzim sucho, teplo, slunečno a není větrno, můžeme si užívat tzv. babího léta. Na vlhkých loukách můžeme vidět kvést fialový ocún jesenní, který je typickou na podzim kvetoucí rostlinou. V zahrádkách pak najdeme krásně kvetoucí jiřiny, chryzantémy a astry.

Příroda se pomalu připravuje na zimu. Na jih odlétají další druhy ptáků (např. špačci). A živočichové se snaží vykrmit se a připravit se na zimu. Je proto ideální období nachystat krmítko pro přikrmování ptáků. Pokud krmítko nemáte a nechce se vám jej shánět, vyrobte si ho za 5 minut podle našeho jednoduchého návodu, zvládnete to s minimem nářadí klidně i v paneláku.

Také zvířata se chystají na zimu. Plazi si hledají vhodná zimoviště a úkryt hledají také nejrůznější brouci (např. slunéčka). K zimnímu spánku se ukládají také jezevci. Podívejte se na to, která zvířata v zimě spí.

Srst zvířat se mění z lehké letní srsti na hustou zimní, aby zvířatům nebyla v mrazech zima. Mění se také její barva, aby nebyli živočichové na bílém sněhu tolik nápadní, bývá zimní srst mnohem méně vybarvená. Mnoho zvířat se na zimu začíná shlukovat do zimních tlup. Dělají to např. srnci, jejichž tlupy mohou mít i několik desítek jedinců.

Přirozené potravy je stále méně, proto mnohá zvířata vyrážejí na pole vylepšit si svůj jídelníček. Pro nás je to fajn, protože je můžeme snadno pozorovat, pro zemědělce to již tak pozitivní není.

Myslivci pořádají první hony na bažanty, ale také mají plné ruce práce, protože začínají přikrmovat zvěř, věnují se např. sběru kaštanů, žaludků nebo bukvic, které později dávají do krmelců.

Listy se barví do pestré palety barev. Pokud si nasbíráte různě barevné listy, můžete si vyzkoušet jednoduchý pokus podle našeho návodu, díky kterému společně s dětmi prozkoumáte barvy podzimních listů.

 

Co v přírodě v říjnu voní?

S podzimem si mnohé rostliny ukládají živiny do svého kořene, takže je ideální vyrazit na sběr mnoha léčivých rostlin, které se sbírají pro svůj kořen. Mnoho z těchto bylinek výrazně voní. Můžete vyrazit na sběr křenu. Můžeme si udělat si např. křen s jablky, i když děti to asi moc nenadchne, jedině pokud by se držely známého hesla, že „zážitek nemusí být pozitivní, hlavně, když je silný“, protože křen má na podzim opravdu pořádný říz. Naopak nám dospělým křen velmi prospěje a posílí naši imunitu.

Dále můžeme sbírat kořen kostivalu (ten je ideální na výrobu masti na různá podvrknutí a jiná podobná zranění), lopuchu (který můžeme využít při péči o vlasy) nebo čekanky obecné (která nám pomůže se zažíváním a z jejího kořene se vyrábí melta).

Jaké zajímavé struktury nabízí říjen?

Příroda je plná různých druhů plodů a semen všech možných tvarů a barev. Zkuste si venku různé plody nasbírat, dát je do pytlíčků a pak zkuste naslepo uhodnout, který z plodů v pytlíčku je. Plody můžete také přiřazovat ke kartičkám, které můžete najít na internetu a vytisknout nebo je můžete pořídit již hotové u nás. Můžete je pořídit ve formě výukových karet Listnaté stromy a jejich plody, takže se mnohému přiučíte nebo si pořídit Třísložkové karty plody listnatých stromů, které jsou bez textu.

Javor_klen_priroda_do_kapsy

Také na opadávajících listech stromů můžete najít různé zajímavě tvarované útvary, tzv. hálky. Jsou to zdřevnatělé útvary, ve kterých se vyvíjely larvy různých druhů hmyzu. Velmi známá je např. duběnka na dubu. Duběnky mohou mít různý tvar, podle toho, který živočich se na listu usídlil (např. ty hladké kulaté vytvořila žlabatka dubová). Hálky najdeme také na listech jiných druhů stromů. Např. na buku lze najít hálky bejlomorky bukové – jsou drobné jako hrášek, mají špičatý vrchol a zeleno růžovou barvu. Na růžích zas můžeme najít typické hálky ve tvaru malých chlupatých koulí, které má na svědomí drobná vosička žlabatka růžová. Pokud Vás toto téma zaujalo, podívejte se, zda by se Vám nehodil náš Miniprůvodce přírodou I. - duběnky a jiné hálky. Tento miniprůvodce Vám prozradí mnoho zajímavého o 12 nejběžnějších druzích živočichů, které v naší přírodě vytvářejí hálky. Poradí vám také, kde všude můžete hálky najít.

Srnci začínají v říjnu shazovat své parůžky, takže pokud budete mít trochu štěstí, můžete v lese nějaký najít. Jako první začínají své růžky shazovat nejstarší srnci.

Na zahradě je říjen měsícem „rýpání“ v půdě. Mnoho sklizených záhonů je třeba zrýt. A také je vhodný čas pro výsadbu ovocných stromů a zejména česneku. Česnek je nejlepší sázet těsně předtím, než přijdou první mrazíky, někdy to bývá dokonce až v listopadu.

Znáte tyto říjnové pranostiky?

  • Mlhy v říjnu, sněhy v zimě.
  • V říjnu hodně žaludů a bukvic oznamuje zimy víc.
  • V říjnu mráz a větry, leden, únor teplý.
  • Svatý František, ráno košile, v poledne kožíšek (4. října).
  • Svatá Voršila, jíní nosila (21. října). 

 

Co zajímavého jste v přírodě pozorovali vy?

Poznávejte přírodu všemi smysly s našimi články nejen v říjnu, ale také v listopadu, v květnu, v červnu, v červenci, v srpnu a v září.